Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Man som smet från poliskontroll frias – trots fara för poliserna

Straffrätt
Publicerad: 2019-11-26 09:05
Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Hovrätten friar en man som med skrikande däck ”smitit” mitt under en poliskontroll. Enligt mannen fick han panik när poliserna sa att de skulle söka igenom bilen, eftersom han hade narkotika med sig.
Hovrätten slår fast att mannen varit grovt oaktsam när han kört iväg – men poliserna har inte utsatts för sådan allvarlig fara som krävs för ansvar.

En man i 30-årsåldern åtalades i Södertörns tingsrätt för ringa narkotikabrott och framkallande av fara för annan.

Mannen hade i juni 2018 fastnat i en nykterhets- och trafikkontroll när han körde bil i Botkyrka. Två poliser upplevde bilen som ”intressant” och stoppade mannen i slutet av en motorvägspåfart och gick fram på varsin sida om bilen. Polismannen som varit på förarsidan beskrev det i tingsrätten som att mannen, som var ensam i bilen, hade blivit ”märkbart störd” över polisernas närvaro.

Efter att ha lämnat över sitt körkort fick mannen veta att fordonet skulle genomsökas. Enligt polismannen tog han då ett djupt andetag, ”laddade” och kört sedan ut och bort från platsen med skrikande däck. Polismannen på förarsidan tog samtidigt ett steg tillbaka så han nästan hamnade ute på motorvägen.

”Slet bort sin fot och tog ett steg bakåt”

Den andra polisen var samtidigt på väg runt fordonet och beskrev i tingsrätten hur hon ”slet bort sin fot och tog ett steg bakåt” precis innan bilen for iväg – och att hon dessförinnan hade haft sin fot framför vänster bakdäck. Med tanke på närheten till trafiken på motorvägen kunde poliserna också ha dött om de hade tagit något ytterligare kliv längre bakåt samtidigt som det kommit en bil, menade polisen.

Mannen uppgav i tingsrätten att han under kontrollen ”fick panik”, eftersom han inte ville att poliserna skulle hitta narkotika som fanns i bilen. Polisen på förarsidan hade dock precis tagit ett kliv bakåt för att mannen skulle kunna öppna förardörren och kliva ut – och hans kollega befann sig till vänster snett bakom bilen. Enligt mannen hade det därför inte funnits någon risk för att poliserna skulle skadas i samband med ”smitningen” och det hade inte heller funnits något fordon framför.

”Kunde lämna mannens uppgifter utan avseende”

Tingsrätten ansåg dock att mannens uppgifter om att han kört iväg ”kontrollerat och utan fara för poliserna” kunde lämnas utan avseende, redan av den anledningen att han enligt egen uppgift handlat ”i panik”.

”En rimlig konsekvens av att ett fordon hastigt och utan förvarning körs iväg är enligt tingsrättens bedömning att den person som står i direkt anslutning till fordonet snubblar till eller tappar balansen och faller och beroende på omständigheterna i samband med detta, träffas av fordonet”, fortsatte domstolen.

Grov oaktsamhet när mannen körde iväg

Motorvägen hade inte utgjort någon konkret fara för poliserna, eftersom det inte kom någon trafik just då. En av poliserna hade dock fått ta ett steg bakåt för att inte träffas av bilen, medan hans kollega hade riskerat att få foten överkörd om hon inte snabbt dragit bort den. ”Genom att i denna situation med en rivstart hastigt svänga ut till vänster och lämna platsen har [mannen] av grov oaktsamhet utsatt målsägandena för fara för att de skulle bli påkörda av honom med allvarliga skador som följd”, konstaterade tingsrätten.

Mannen fälldes därför för två fall av framkallande av fara för annan och för ringa narkotikabrott, med anledning av en mindre mängd cannabis som påträffats i hans bostad i samband med förundersökning. Påföljden bestämdes till 100 dagsböter på totalt 5 000 kronor.

Hovrätten ändrar tingsrättens dom

Svea hovrätt ändrar nu domen och dömer mannen endast för ringa narkotikabrott och ändrar påföljden till 40 dagsböter på totalt 2 000 kronor.

Domstolen anser i och för sig att mannen har handlat grovt oaktsamt när han utan förvarning svängt ut till vänster upp på motorvägen, torts att poliserna stod nära bilen. Den bakre polisen har dock dragit bort sin fot från bilens bakdäck – och poliserna har båda två tagit ett kliv bakåt. Hovrätten godtar också att den ena polisen hade fått foten överkörd om hon inte reagerat – och att den andra polisen skulle ha ”touchats” av bilen.

Brottet framkallande av fara för annan förutsätter dock fara för liv eller för svår kroppsskada. Även om det funnits en konkret fara för att den ena polisen skulle skada foten och den andra nuddas av bilen, har någon kvalificerad fara inte förelegat. Åtalspunkten för framkallande av fara för annan ogillas därför nu av hovrätten. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se