Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Fler vapenbrott ska ses som grova – nytt förslag idag

Straffrätt
Publicerad: 2019-07-02 13:58
Inrikesminister Mikael Damberg tar emot betänkande om ändringar i vapenlagstiftningen. Foto: Magnus Andersson / TT

Fler vapenbrott ska bedömas som grova och synnerligen grova och Tullen ska få utökade befogenheter i syfte att kunna stoppa paket som innehåller vapen och explosiva varor. Det föreslås i en utredning som presenterades tidigare idag.

– Våra myndigheter ska ha effektiva verktyg för att bekämpa den organiserade brottsligheten och för att kunna försvåra för kriminella att komma över vapen och explosiva varor , säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i ett pressmeddelande.

306 skjutningar i Sverige förra året

Antalet skjutningar uppgick under förra året till 306 stycken och bara i helgen skedde 11 skjutningar i Stockholmsområdet. Det är mot bakgrund av siffror som dessa som regeringens utredare, Kazimir Åberg, föreslår att maxstraffet för synnerligen grovt vapenbrott och brott mot tillståndsplikten för explosiva varor.  ska höjas, från sex år till sju års fängelse.

Nya befogenheter för Tullverket

Som en ytterligare åtgärd föreslås dessutom att Tullverkets befogenheter ska utökas till att möjliggöra kvarhållande av försändelser som antas, eller kan antas, innehålla vapen eller explosiva varor.

Utredningens förslag kommer att skickas på remiss omedelbart och remissinstanserna har till den 31 oktober på sig att remittera förslagen.

– Förslagen som utredaren har presenterat kommer omgående att skickas på remiss, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).


Dela sidan:
Skriv ut: