Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Livstids fängelse för knivmord på barndomsvän i Agnäs

Straffrätt
Publicerad: 2021-01-14 11:26
Foto: Johan Nilsson / TT

En 44-årig man döms till livstidsfängelse för att ha huggit ihjäl en barndomsvän med 15 knivhugg i Agnäs under förra sommaren.
Mannen hävdade att han agerat i nödvärn, men Umeå tingsrätt slår fast att mannen begått gärningen med uppsåt.

Det var den 18 augusti 2020 som händelsen ägde rum. De båda männen hade varit bekanta sedan skolåldern, men relationen hade försämrats under årens lopp.

Den 18 augusti hade den åtalade mannen olovligen tagit sig in i den 51-årige mannens bostad och då fått ett slag riktat mot sig. Det var då han tog fram en kniv och högg 51-åringen med 15 knivhugg. Enligt den åtalade mannen gjorde han detta i nödvärn för att försvara sig mot angreppet från 51-åringens angrepp.

Får livstids fängelse

Tingsrätten ifrågasätter inte den åtalade mannens uppgifter om att han fått ett slag av 51-åringen, men anser att denne hade rätt till nödvärn då den åtalade mannen tagit sig in i hans bostad olovligen. Då nödvärn mot en handling som företas i nödvärn inte är tillåtet ska mannen därför dömas. Enligt tingsrätten föreligger inte sådana klart förmildrande omständigheter som gör att gärningen ska rubriceras som dråp och 44-åringen döms därför för mord.

44-åringen döms även för grovt olaga hot då han i samband med mordet hotade den avlidne mannens mamma, som sedan var den som larmade 112. Hotet har varit av allvarlig art eftersom det förstärkts av att mannen hållit i den kniv som han strax dessförinnan knivhuggit kvinnans son med och då denne legat på golvet bredvid dem allvarligt skadad. 44-åringen döms även för annan brottslighet, bland annat misshandel mot en tidigare närstående kvinna.

Den åtalade mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och enligt den led han inte av en allvarlig psykisk störning vare sig vid gärningen eller undersökningen. Påföljden bestäms därför till fängelse på livstid.


Dela sidan:
Skriv ut: