Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kvinna hämtades till förhör på sitt jobb – åklagaren får JO-kritik

Straffrätt
Publicerad: 2020-10-15 13:20
Foto: Stefan Wahlberg/DJ

Åklagaren beslutade att en kvinna skulle hämtas i sitt hem för att sedan förhöras på polisstationen.
Polisen kom dock att verkställa hämtningen på hennes arbetsplats – framför kollegorna.
Nu kritiserar JO åklagaren för sin bristande dokumentation i ärendet.

Den 24 april 2018 beslutade åklagaren att en kvinna, på morgonen den 2 maj, skulle hämtas till förhör som misstänkt, samt att en husrannsakan skulle göras på hennes bostadsadress i syfte att söka henne där.
Hämtningen kom dock att skjutas upp till den 16 maj och när kvinnan väl hämtades till förhör gjordes detta på hennes arbetsplats – framför ögonen på hennes kollegor.

Kvinnan frigavs senare samma dag och JO-anmälde senare åklagaren då hon ansåg att hämtningen av henne på arbetsplatsen var kränkande. I synnerhet då hon är en äldre kvinna med hjärtproblem som aldrig tidigare misstänkts för något brott.

Nu har JO granskat ärendet och väljer att rikta kritik mot åklagaren.

Åklagaren kritiseras för bristande dokumentation

JO konstaterar att åklagarens beslut om hämtning var bristfälligt dokumenterat och att det ”vare sig av beslutet om hämtning eller av de skriftliga direktiven från åklagaren framgick att hämtningen endast fick genomföras i bostaden”. Något som föranleder kritik mot åklagaren.

Polismyndigheten undgår dock kritik då JO anser att utredningen ”inte ger underlag” för att ta ställning för om de ska kritiseras för att hämtningen skedde på arbetsplatsen. Utredningen ger inte heller underlag för att JO ska kunna uttala sig om huruvida polisens dokumentation av hämtningen i alla avseende har varit tillräcklig.


Dela sidan:
Skriv ut: