Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Känd komiker förtalades av kvinna – nu döms hon till böter

Straffrätt
Publicerad: 2020-03-24 11:21
Foto: Pontus Lundahl/ TT

Solna tingsrätt har i dag dömt en kvinna för grovt förtal av en känd manlig komiker och skribent.
Kvinnan döms nu till villkorlig dom och 50 dagsböter och tvingas dessutom betala skadestånd till mannen med drygt 50 000 kronor.

Det var under metoo-rörelsen som kvinnan gjorde ett inlägg i en hemlig Facebookgrupp, med cirka 600 medlemmar, i vilket hon namngav mannen och uppgav att han under ett års tid hade utsatt henne för sexuella övergrepp.

Ungefär vid samma tid gjorde hon även en polisanmälan mot mannen och en förundersökning inleddes för att efter ett halvår läggas ned. I såväl traditionella som sociala medier rapporterades det dock från hösten 2017 om att det fanns tre olika kvinnor som hade polisanmält mannen för sexualbrott.

Kvinnan åtalades senare för förtal avseende inlägget i den hemliga Facebookgruppen.

Pekat ut mannen som brottslig

Idag har Solna tingsrätt slagit fast att kvinnan i sitt inlägg har pekat ut mannen som brottslig och att hon därigenom lämnat en uppgift som är förtalsgrundande.

Tingsrätten har även kommit fram till att det inte var försvarligt att peka ut mannen som brottslig på det sätt som kvinnan gjort. Eftersom det inte var försvarligt har tingsrätten ingen anledning att pröva om uppgiften var sann eller om kvinnan hade skälig grund för den.

Brottet ska bedömas som grovt, främst eftersom uppgifterna avsett mycket allvarlig och stigmatiserande brottslighet och lämnats till en relativt stor grupp människor avseende en mycket känd person.

Kvinnan döms därför till villkorlig dom och 50 dagsböter samt att betala skadestånd till mannen med drygt 50 000 kronor.


Dela sidan:
Skriv ut:

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.