Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Finanspolisen: Fler borde anmäla misstänkt penningtvätt

Straffrätt
Publicerad: 2021-11-17 10:27
Foto: TT

Fler företagare borde anmäla misstänkt penningtvätt och terrorfinansiering.
Det säger finanspolisen i samband med att Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism presenterar sin nya vägledning kring rapporteringen.
– Avsaknaden av rapporter vittnar om kunskapsbrister tidigare i kedjan, säger Nicklas Lundh, chef för Finanspolisen, i ett pressmeddelande.

Vägledningen riktar sig till verksamheter som omfattas av penningtvättslagen, exempelvis skatterådgivare, oberoende jurister och postboxföretag. Att man nu väljer att uppdatera vägledningen beror bland annat på den senaste riskbedömningen som visar att denna typ av verksamheter löper hög risk för att utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism.

– Därför är det viktigt att nå dessa företagare med riktad information, säger gruppchef Karin Hylander, Samordningsfunktionen för åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism, i pressmeddelandet.

Många fler borde anmäla

Enligt Nicklas Lundh, chef för finanspolisen, borde antalet anmälningar om misstänkt penningtvätt och finansiering vara fler än idag. Han tror att kunskapsbrist är en anledning till uteblivna anmälningar.

– Många fler företagare borde anmäla misstänkt penningtvätt och finansiering av terrorism till Finanspolisen. Rapporteringskravet finns sen länge och med den risk som finns i denna sektor att utnyttjas av kriminella, borde rapporterna vara fler. Avsaknaden av rapporter vittnar om kunskapsbrister tidigare i kedjan. Att öka denna kunskap ligger inte minst i företagens egna intresse, för att säkerställa att det inte blir utnyttjade.


Dela sidan:
Skriv ut: