Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Extremt olyckligt att införa denna belastning på tingsrätterna”

Straffrätt
Publicerad: 2020-03-25 09:24
Foto: Stefan Wahlberg/DJ

Med anledning av Coronapandemin begär nu Saco-S Domstol att regeringen ska skjuta upp de nya reglerna som innebär att tingsrätterna ska ha beredskap under kvällstid.
Enligt hemställan som skickats till regeringen skulle de nya reglerna förvärra en redan ansträngd situation.

– Vi anser att det vore extremt olyckligt att nu införa denna ytterligare belastning på tingsrätterna. Inte minst eftersom förändringen skulle innebära att dömande personal som arbetar kvällstid inte kan vara tillgängliga för arbete fullt ut innan och efter ett jourpass, säger Fredrik Nydén, Saco-S Domstol.

Det var i november förra året som regeringen antog en ny förordning om att ändra tingsrätternas beredskap för prövning av bland annat häktningsfrågor. De nya reglerna innebär att tingsrätterna från och med nästa vecka måste ha beredskap för att pröva frågor om offentliga försvarare under kvällstid.

”Rutinerna inte klara”

Enligt Saco-S Domstol skulle ett införande av kvällsberedskapen redan nästa vecka förvärra den redan ansträngda situationen vid landets tingsrätten. Detta då coronaviruset tvingat flertalet domstolar att ställa in sina förhandlingar och låta personalen arbeta på distans.

Dessutom är sjukskrivningstalet för tillfället högt samtidigt som viss personal måste vara hemma för att ta hand om sina barn.

– Ett ytterligare skäl till att skjuta upp lagändringen är att arbetet med att ta fram rutiner för jouren fortfarande inte är helt klart. Domstolsverket och Saco-S Domstol har heller inte ännu kunnat enas om ett lokalt avtal beträffande domares arbetsskyldighet och rätt till ersättning, säger Hanna Jönarp, vice ordförande Saco-S Domstol.

Nu vill Saco- S Domstol alltså att regeringen skjuter upp ikraftträdandet av de nya reglerna till tidigast 1 september i år.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.