Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Brå ska kartlägga våld i nära relationer bland unga

Straffrätt
Publicerad: 2020-09-08 13:37
Foto: Anders Wiklund / TT /

Regeringen har gett Brottsförebyggande rådet, Brå, i uppdrag att studera våld i nära relation bland unga.
Enligt uppdragsbeskrivningen ska Brå kartlägga vilka åtgärder som kan vidtas för att motverka våld i nära relationer bland unga samt sammanställa vad forskningen säger om orsakerna bakom sådant våld.

Enligt regeringen finns ett behov av att en ökad kunskap kring vilka faktorer som kan förklara förekomsten av våld i nära relationer bland unga, samt vilka åtgärder som fungerar effektivt för att stävja denna typ av handlingar.
Det behövs, enligt regeringen, dessutom särskild kunskap om vilka olikheter som finns i jämförelse med våld i nära relationer bland äldre personer.

Mot denna bakgrund ska Brå, utifrån svensk och internationell forskning, identifiera förebyggande och stödjande åtgärder mot våld i nära relation bland unga, samt identifiera vilka kunskapsluckor som finns.

Brå ska även lämna förslag på strategiska åtgärder för hur samhällets förmåga i bred bemärkelse kan förbättras för att förebygga våld i nära relationer bland unga.

– Att motverka våld i nära relationer är högt prioriterat av regeringen. Om mäns våld mot kvinnor ska upphöra så är det männen som måste förändras, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.