Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

17-årig pojke frias från våldtäkt på 14-årig flicka

Straffrätt
Publicerad: 2020-07-15 09:56
Foto Anna Hållams /SCANPIX

En 17-årig pojke dömdes i tingsrätten för våldtäkt mot barn efter att ha haft samlag med en 14-årig flicka. Hovrätten bedömer dock att pojken trodde att samlaget var ömsesidigt och han döms därför istället för sexuellt utnyttjande av barn.

En 17-årig pojke åtalades i Skaraborgs tingsrätt för våldtäkt mot barn, efter att han haft samlag med en tre år yngre flicka. Den tilltalade nekade till att han kände till målsägandens ålder, men både hon och ett vittne invände att de pratat om hennes ålder flera gånger, och att han därför måste varit medveten om att hon var under 15.

Vad som hände under den aktuella kvällen när samlaget ägde rum är målsäganden och 17-åringen inte överens om. Enligt flickan blev hon tvingad till det, medan den tilltalade påstod att han flera gånger försäkrat sig om att han hade hennes samtycke. 

Dömdes för våldtäkt

Tingsrätten konstaterade att det var visat att 17-åringen kände till att målsäganden var under 15 vid händelsen. Huvudregeln är då att gärningen ska bedömas som våldtäkt mot barn, om den inte anses som mindre allvarlig med hänsyn till att samlag skett frivilligt och personerna varit nära i ålder. Rätten bedömde dock att sådan ömsesidighet inte förekommit och pojken dömdes därför för våldtäkt mot barn till ungdomsvård.

Hovrätten gör annan bedömning

Avgörandet överklagades till Göta hovrätt, som också anser det bevisat att 17-åringen haft samlag med målsäganden och att han visste om att hon då var 14 år gammal. Däremot gör domstolen en annan bedömning av hur gärningen ska rubriceras. 

Rätten framhåller att även om det inte varit fråga om ett sådant fall där samlaget byggt på fullständig frivillighet och ömsesidighet kan det inte uteslutas att den tilltalade uppfattat det som att 14-åringen deltagit frivilligt. På grund av det och pojkens ålder anses gärningen inte vara så allvarlig att den ska bedömas som våldtäkt. 17-åringen döms istället för sexuellt utnyttjande av barn.


Dela sidan:
Skriv ut:

Blendow Lexnova
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.