Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Strafflindring för våldtäkt mot barn på grund av funktionsnedsättning

Nyheter
Publicerad: 2020-07-17 11:11
Hovrätten för Västra Sverige. Foto: Micke Larsson / TT /

Tingsrätten dömde en man för våldtäkt och våldtäkt mot barn till fängelse i tre år och sex månader. Straffet sänks nu i hovrätten med ett år då mannen har en funktionsnedsättning som påverkat hans förmåga att kontrollera sitt handlande.

En 28-årig man åtalades i Uddevalla tingsrätt för våldtäkt mot barn mot en 14-årig flicka och våldtäkt. Mannen erkände båda gärningarna och erkännandet fick stöd av den muntliga bevisningen i målet. Straffvärdet ansågs uppgå till fängelse i tre år och sex månader.

Ingen psykisk störning

Domstolen konstaterade att den tilltalade utifrån den rättspsykiatriska undersökningen varken led av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfällena eller vid tiden för undersökningen. Det fanns därför ingen anledning att döma honom till ett lägre straff än vad straffvärdet uppgick till.

Hovrätten för Västra Sverige, gör däremot en annan bedömning i påföljdsfrågan. Domstolen anser för det första att brottslighetens samlade straffvärde uppgår till fängelse i tre år, och för det andra att 28-åringen utifrån det rättspsykiatriska utlåtandet har en lindrig funktionsnedsättning. 

Nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande

Rätten framhåller att mannen på grund av sin funktionsnedsättning har haft en nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande och att hans handlande har stått i samband med hans bristande utveckling och omdömesförmåga. Detta talar för en lindrande riktning i fråga om påföljd. Mannen döms därför till fängelse i två år och sex månader.


Dela sidan:
Skriv ut:

Blendow Lexnova
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.