Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Stort intresse av Palme-utredningen – polisen tillsätter fler jurister

Nyheter
Publicerad: 2020-07-16 09:15
Palmearkivet polishuset på Kungsholmen. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Intresset för Palmeutredningen som lades ned för drygt en månad sedan har varit stort. Nu nyanställer Polismyndigheten fler jurister för att jobba på heltid med sekretessprövningen av det gedigna utredningsmaterialet, rapporterar Ekot.

Palmeutredningen, som lades ned för drygt en månad sedan har lockat ett stort intresse. Nu nyanställer Polismyndigheten flera jurister som på heltid ska jobba med att sekretesspröva det omfattande utredningsmaterialet kring mordet på Olof Palme, rapporterar Ekot.

– Vi tror ungefär att vi kan behöva anställa en handfull jurister. Så är bedömningen i dagsläget, men det kan variera sen över tid. det är beroende av hur många som begär ut handlingar, säger Eva Lindeblad, enhetschef på Polismyndighetens rättsavdelning till radion.

20 personer har hittills jobbat heltid

Sedan förundersökningen blev offentlig har ett 20-tal polisanställda jobbat heltid med att bedöma vilka delar av utredningen som kan lämnas ut och vad som inte kan lämnas ut till allmänheten.

Intresset har varit stort. Både journalister och privatpersoner har velat ta del av utredningsmaterialet. Hittills har 200 förfrågningar inkommit varav 90 redan har avslutats.

Nio år att läsa

Den omfattande utredningen som innehåller 500 000 sidor och 60 000 dokument beräknas ta nio år att läsa i sin helhet. Det kostar omkring 1 miljon kronor att ta del av hela utredningen.

Enligt Eva Lindeblad har några personer begärt ut hela materialet men efter samtal med polisen har de begränsat sin begäran till en viss del av utredningen.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.