Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Största hyreshöjningen på sex år – hyrorna höjs med 1,9 procent

Nyheter
Publicerad: 2019-10-09 12:59
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att år 2019 haft den största hyreshöjningen på fem år, med en snitthöjning på 1,9 procent. Nu ligger snitthyran för en trea på 7 147 kronor. Det rapporterar Hem & Hyra.

– Det är lite uppseendeväckande att uppgången är nästan en procent. Ett sådant ryck i hyresutvecklingen är ovanligt. Det har att göra med att det var så höga yrkanden. Då blir det tuffare förhandlingar, säger Margareta Björkvald, nationell specialist på Hyresgästföreningen till Hem & Hyra.

Största hyreshöjningen på fem år 

Enligt Hem & Hyra låg den genomsnittliga hyreshöjningen för år 2019 på 1,9 procent, vilket nästan är en procent mer än fjolårets höjning på 1,1 procent.

Årets höjning är den högsta på sex år – senast år 2013 var höjningen 2,2 procent. 

Hyrorna högst i storstäderna

Enligt en genomgång som Hem & Hyra gjort fick boende i Orsa årets högsta hyreshöjning, när Orsabostäder drev igenom en hyreshöjning på tre procent. 

Men hyrorna är fortfarande högst i storstäderna enligt statistiken från SCB. I Stor-Stockholm kostar en genomsnittlig tre 8 010 kronor i månaden, medan en motsvarande bostad kostar 6 401 kronor i en mindre kommun.

Dämpning kan väntas nästa år

Trots ökade hyreshöjningar de senaste åren tror Margareta Björkvald, nationell specialist på Hyresgästföreningen, att en dämpning av hyrorna kan vara att vänta redan nästa år. 

– Fastighetsägarna har en god ekonomi med bra förutsättningar för stabilitet och låga räntor framöver. Dessutom är hyresförhandlingarna en integrerad del av ekonomin i stort och vi bedömer att världsekonomin kommer att bromsa in, säger Margareta Björkvald till Hem & Hyra.


Dela sidan:
Skriv ut:

Paulina Stén
paulina.sten@blendow.se