Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Storföretagen: låt inte coronakrisen bromsa upp en skattereform

Nyheter
Publicerad: 2020-09-09 08:28
Statsminister Stefan Löfven

Närmare två tredjedelar av Sveriges större företag anser att pandemin inte får hindra januariöverenskommelsens planerade skattereform. Det framgår av PWC:s återkommande undersökning Skattebarometern.

Coronakrisen ökar behovet av strukturella förändringar inför framtiden och inte minst när det gäller den ekonomiska politiken. Nu visar PWC:s återkommande undersökning Skattebarometern att närmare två tredjedelar av Sveriges större företag anser att pandemin inte får hindra januariöverenskommelsens planerade skattereform. Undersökningen visar också att många företag drömmer sig tillbaka till Alliansens skattepolitik.

– Många svenska företag anser att det nu är hög tid att genomföra den skattereform som utlovades i januariöverenskommelsen. Det är särskilt de större företagen som är otåliga. 62 procent av storbolagen anser att coronakrisen inte ska bromsa upp genomförandet av en skattereform, berättar Mikael Carlén, partner och ansvarig för affärsområdet Tax & Legal på PwC och fortsätter;

– En anledning till att företagen vill se förändringar kan vara den ökade administrativa bördan som många bolag upplever. 32 procent anger att de lägger mer tid på skattehantering nu än för fem år sedan. Bara åtta procent menar att tidsåtgången har minskat.

En majoritet föredrar alliansens skattepolitik

Undersökningen har även tittat närmare på vilken regeringskonstellation som företagen anser kan föra den bästa skattepolitiken för näringslivet. Här hamnar den tidigare alliansregeringen i topp och föredras av 42 procent av de svarande.

Endast fyra procent uppger att den nuvarande regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet är bäst när det gäller skatt. Ett tänkbart konservativt block med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna attraherar inte fler än 9 procent av bolagen när det gäller skattepolitiken.

Fastighetsskatten oroar

– Den skatt som företagarna vill prioritera mest är en sänkning av arbetsgivaravgifterna. Här ser vi en tydlig ökning i förhållande till förra året där nu över hälften av bolagen ser behovet av sänkta arbetsgivaravgifter. Med stor sannolikhet finns här kopplingar till coronakrisens effekter på personalsituationen och möjligheterna till omstart och nya anställningar, berättar Mikael Carlén. 

Undersökningen har även tittat närmare på vilka skatter som företagarna oroas mest över när det gäller införande eller återinförande. Fastighetsskatten är tydligt den skatt som ses som mest negativ och som anges av 43 procent av bolagen, vilket även är en viss ökning från förra årets undersökning. 

Regionala skatter

Bland andra resultat från undersökningen finns att många företag förespråkar regionala skatter. 47 procent vill se en förändring där regionala skatter ersätter den skatteutjämning som idag bedrivs.

Skattemoral blir allt viktigare. 54 procent av storbolagen i undersökningen säger att de har ökat fokus på etiska och moraliska frågor i förhållande till bolagets skattehantering under de senaste fem åren. Dags att öka fokus på 3:12-reglerna.

3:12-reglerna

Undersökningen visar att det finns en majoritet bland mindre och medelstora bolag för att driva en förändring av 3:12-reglerna. I första hand är det sänkt skattesats vid utdelning och kapitalvinst som de mindre och medelstora bolagen vill se förändringar kring. 

39 procent av de mindre och medelstora bolagen uppger att de skulle överväga att införa ett incitamentsprogram för medarbetarna om regelverket för personaloptioner förändrades.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.