Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Stora tablettbeslag under internationell insats i Sverige

Nyheter
Publicerad: 2022-07-20 12:13
Foto: Tullverket

Över 5 000 tabletter och kapslar beslagtogs under en internationell insats mot illegala läkemedel i Sverige.
Potensmedel stod för 30 procent av det totala beslaget och enligt Tullverket är smugglingen av illegala läkemedel omfattande.
– Smugglingen av illegala läkemedel är omfattande. Preparaten förs in i landet främst av resenärer och i paket beställda på nätet. Det är ett mycket stort flöde. Vi lyckas inte stoppa allt men varje beslagtagen tablett är en mindre som riskerar att skada en människa, säger Anna Lena Heinänen, biträdande chef för Tullverkets kontrollavdelning i ett pressmeddelande.

Insatsen, som gått under namnet ”Operation Pangea”, samordnades på det internationella planet av Interpol och i Sverige av Läkemedelsverket med målsättningen att skaffa en bild av den olagliga handeln med läkemedel samt att förhindra att de olagliga läkemedlen når köpare. I den svenska insatsen deltog också Polisen och Tullverket.

Inom ramen för den svenska insatsen beslagtogs cirka 5 200 tabletter och kapslar varav potensmedel stod för drygt 30 procent av det totala beslaget. I övrigt rörde det sig om narkotikaklassade läkemedel, dopningsmedel och antibiotika.

– Av det totala tablettbeslaget i Sverige står potensmedel för den största delen, drygt 30 procent, säger Eva Lena Bergens, utredare på Läkemedelsverket och projektledare för den svenska delen av insatsen i ett pressmeddelande.

”Mycket stort flöde”

Enligt Anna Lena Heinänen, biträdande chef för Tullverkets kontrollavdelning, är flödet av illegala läkemedel till mycket stort.

– Smugglingen av illegala läkemedel är omfattande. Preparaten förs in i landet främst av resenärer och i paket beställda på nätet. Det är ett mycket stort flöde. Vi lyckas inte stoppa allt men varje beslagtagen tablett är en mindre som riskerar att skada en människa.

Den preliminära sammanställningen av den internationella insatsen, som gjorts av Interpol, visar också att den globala handeln fortsätter att öka – inte minst på sociala medier.


Dela sidan:
Skriv ut: