Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Stora fel när Skatteverket granskar nagelsalonger

Nyheter
Publicerad: 2021-07-06 07:30
Foto:Pixabay

Skatteverket har specialgranskat nagelvårdsbranschen. Av 50 salonger som kontrollerades på djupet var det bara två som inte hade gjort några fel. Sammanlagt undanhölls 42 miljoner i oredovisade inkomster och löner. Det fanns även tecken på exploatering av arbetskraft.

Skatteverkets kontroller gjordes under 2019 och 2020 utifrån misstankar om osund konkurrens och oredovisade löner. Sammanlagt granskades 259 företag. Det framgår av ett pressmeddelande.

Oredovisade intäkter om 24,17 miljoner

En femtedel av bolagen utreddes noggrannare. Bland dessa hittades oredovisade intäkter på i genomsnitt en halv miljon kronor per företag. I en tredjedel av fallen påförde Skatteverket kontrollavgifter. De oredovisade intäkterna uppgick till 24,17 miljoner kronor, medan oredo­visade löner landade på 17,8 miljoner kronor.

– Vissa av salongerna drevs inte ens som företag utan av privatpersoner som hittar sina kunder via Facebook. Det är möjligt att inte alla i branschen känner till vilka krav som gäller för att driva näringsverksamhet i Sverige, säger Magnus Winberg, nationell samordnare och den som lett kontrollen.

Inga godkända kassaregister

Andra vanliga fel var att nagelsalongerna varken hade godkända kassaregister eller personalliggare. Enligt Skatteverket betalade kunderna ofta kontant eller via Swish, inte sällan till privata bankkonton. 

I enstaka fall har fusk med lönebidrag hittats och även fall där personal tvingats betala tillbaka den lön de fått utbetalad via Swish. 

– Av det vi såg pekar mycket mot att det finns exploatering av arbetskraft inom nagelvårdsbranschen, säger Magnus Winberg. Sammantaget menar Skatteverket att felen är mycket stora i förhållande till storleken på nagelsalongerna, som ofta har liten omsättning och få anställda. Av de 50 företag som granskades djupare har 20 brottsanmälts.

Skatteverket bedömer också att det behövs mer information till branschen om vilka regler som gäller. 


Dela sidan:
Skriv ut: