Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Stora Enso investerar 79 miljoner euro i tjeckiskt sågverk

Nyheter
Publicerad: 2020-09-07 08:43
Ždírec. Foto: Stora Enso

Stora Enso investerar cirka 79 miljoner euro i sågverket i Ždírec, Tjeckien.

Stora Enso har beslutat att investera cirka 79 miljoner euro i en ny produktionslinje för korslimmat trä, CLT, vid sågverket i Ždírec, Tjeckien. Detta framgår av ett pressmeddelande. Bolaget uppger att investeringen kommer ytterligare att stärka Stora Ensos ställning som ”global leverantör av högkvalitativa byggelement i trä samt som marknadsledande inom CLT”. 

Årlig omsättning om 70 miljoner euro

Produktionen beräknas starta under det tredje kvartalet 2022. Investeringen förväntas generera en årlig omsättning på cirka 70 miljoner euro vid full kapacitet och beräknas uppfylla divisionen Wood Products lönsamhetsmål på 20 procent avkastning på operativt kapital, ROOC.

– Med den här investeringen kan vi accelerera vår tillväxt inom marknaden för träkonstruktioner. Satsningen ligger helt i linje med vårt strategiska koncept med integrerade bruk. Det kommer ytterligare öka våra möjligheter att erbjuda ett högkvalitativt utbud av byggprodukter till kunder över hela världen. CLT har stor tillväxtpotential på marknaden, med egenskaper som gör det möjligt att bygga högre, lättare och samtidigt starkare än någonsin. Med våra beprövade byggkoncept och kompletterande digitala hjälpmedel vill vi inspirera och driva byggindustrin att ta klivet mot en mer hållbar framtid, byggd på förnybara material, säger Lars Völkel, divisionschef, Stora Enso Wood Products.

Ökar med 110 heltidstjänster

Byggnationen av den nya produktionslinjen förväntas påbörjas under det första kvartalet 2021.

Investeringen beräknas medföra en ökning med cirka 110 heltidstjänster på bruket. Stora Enso har erhållit alla nödvändiga tillstånd för projektet.

Idag har Stora Enso tre produktionsanläggningar för CLT: Gruvön i Sverige samt Ybbs och Bad St. Leonhard i Österrike.


Dela sidan:
Skriv ut: