Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Stora Enso förvärvar nederländskt bolag för 1 miljard euro

Nyheter
Publicerad: 2022-09-08 08:57
Stora Enso. Foto: Pressbild

Stora Enso förvärvar nederländska De Jong Packaging Group, för ett bolagsvärde av cirka 1 020 miljoner euro. 

Stora Enso meddelar under torsdagen att bolaget förvärvar det nederländska De Jong Packaging Group, som är en av de största producenterna av wellförpackningar i Benelux.

Förvärvet sker för ett bolagsvärde av cirka 1 020 miljoner euro. 

”Företagets produktportfölj och geografiska läge kommer att komplettera och stärka Stora Ensos erbjudande, framför allt inom förpackningar för färska livsmedel, e-handel och industri”, framgår det av pressmeddelandet.

Årliga synergieffekter

Enligt Stora Enso förväntas förvärvet på medellång sikt, efter tre år, generera årliga genomsnittliga synergieffekter på 30 miljoner euro över cykeln, då främst genom anskaffning av råmaterial, integrationsoptimering av wellpappråvara, och ökade kommersiella möjligheter. 

”Om Stora Enso beslutar att gå vidare med den nu studerade konverteringen av pappersanläggningen i Langerbrugge i Belgien till produktion av wellpappråvara, kommer ytterligare synergieffekter att vara möjliga”, skriver Stora Enso. 

Tilläggsköpeskilling

Det framgår även att Stora Enso kan under 2024 betala en kontant tilläggsköpeskilling på maximalt 45 miljoner euro, under förbehåll att De Jong Packaging uppnår vissa satta resultatmål.

De Jong Packaging Groups omsättning för helåret 2022 beräknas till cirka en miljard euro. 

Förvärvet finansieras med befintlig likviditet och bilaterala låneavtal. Stora Ensos kvot nettoskuld/operativt EBITDA kommer att öka med 0,4 till 1,4. 

Affären beräknas slutföras i början av 2023, med förbehåll för myndighetsgodkännande. Stora Ensos prognos för det operativa rörelseresultatet helåret 2022 förblir oförändrad. 

Rådgivare

De Jong Packaging har 17 anläggningar i Nederländerna, Belgien, Tyskland och Storbritannien. Företaget har cirka 1 300 anställda. 

Förvärvet av De Jong Packaging Group har godkänts av Stora Ensos styrelse. 

Stifel, Allen & Overy, och KPMG agerade som Stora Ensos rådgivare i denna affär.


Dela sidan:
Skriv ut: