Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Stockholm Vatten bröt mot upphandlingsreglerna

Nyheter
Publicerad: 2021-04-07 10:28
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Stockholm Vatten genomförde sex otillåtna direktupphandlingar till ett värde av drygt 300 miljoner kronor.
Det anser Konkurrensverket som nu yrkar att bolaget ska dömas att betala cirka 10 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift, det framgår av ett pressmeddelande.

Det var i juni 2016 som Stockholm Vatten annonserade en upphandling av bland annat insamling och transport av hushållsavfall. Under 2018 gick dock moderbolaget till den vinnande leverantören i konkurs, och den leverantör som sedan köpte upp den upphandlade leverantören meddelade senare att man inte kunde leverera enligt de tidigare avtalade villkoren.

I syfte att lösa situationen genomförde Stockholm Vatten då flertaet direktupphandlingar under 2018 och 2019. Ett av avtalen som ingicks uppgick till ett värde om 249 miljoner kronor och de övriga fem till ett sammanlagt värde om drygt 70 miljoner kronor.
Mot bakgrund av detta har Konkurrensverket nu vänt sig till förvaltningsrätten och yrkat att bolaget ska betala drygt 10 miljoner i upphandlingsskadeavgift.

– Även om en upphandlande myndighet har försatts i en svår situation har myndigheten ändå ansvar för att skyndsamt genomföra annonserade upphandlingar, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.


Dela sidan:
Skriv ut: