Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Stefan Ingves lämnar Riksbanken efter 17 år – FI-chefen ny riksbankschef

Nyheter
Publicerad: 2022-06-17 13:27
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Efter 17 år som riksbankschef lämnar Stefan Ingves Riksbanken när hans mandatperiod löper ut den 31 december 2022. Riksbanksfullmäktige beslutade idag att utse Finansinspektionens nuvarande generaldirektör Erik Thedéen till ny riksbankschef.

Stefan Ingves lämnar Riksbanken vid årsskiftet efter 17 år på posten som riksbankschef.

– Det har varit händelserika och stimulerande år och en stor förmån att få leda Riksbankens arbete tillsammans med mina kollegor i direktionen, fullmäktige och alla kunniga och engagerade medarbetare. Jag har fått arbeta med de bästa, både i Sverige och runt om i världen, och jag har fått vara med om att göra Riksbanken till en institution som räknas som en av de bästa i centralbanksvärlden. Det har glatt mig mycket, säger Stefan Ingves. 

Susanne Eberstein och Michael Lundholm Riksbanksfullmäktiges ordförande respektive vice ordförande lämnar en gemensam kommentar. 

– Under Stefan Ingves ledarskap har Riksbanken tagit stora innovativa steg, däribland utvecklingen av en eventuell e-krona. Hans engagemang att förklara och kommunicera centralbankens uppdrag, mål och beslut har bidragit till att göra Riksbanken mer transparent och tillgänglig. Genom sitt internationella arbete och stora kontaktnät har han därtill spelat en nyckelroll i arbetet att stärka såväl det svenska som det globala finansiella systemet efter finanskrisen. Vi är mycket tacksamma för det arbete som Stefan Ingves gjort för Riksbanken och för svensk ekonomi.

Stefan Ingves fortsätter att leda Riksbankens arbete till och med den 31 december 2022 och kommer följaktligen att delta i årets alla penningpolitiska beslut.

Ny riksbankschef redan utsedd

Riksbanksfullmäktige beslutade idag att utse Finansinspektionen nuvarande generaldirektör Erik Thedéen till ny riksbankschef.

– Vi är mycket nöjda med att idag kunna presentera Erik Thedéen som ny riksbankschef och en högt kvalificerad ersättare till Stefan Ingves vars mandat löper ut vid årsskiftet. Fullmäktige står enhälligt bakom denna utnämning, säger riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein och vice ordförande Michael Lundholm i en gemensam kommentar.

Erik Thedéen är sedan 2015 generaldirektör på Finansinspektionen. Han har en lång erfarenhet från finansiella marknader. Han har tidigare bland annat varit vice riksgäldsdirektör, vd för Stockholmsbörsen och vd för KPA Pension. Han har tidigare även varit statssekreterare på finansdepartementet. Erik Thedéen är idag även vice ordförande i europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma, och ordförande i Ioscos arbetsgrupp för hållbar finans.

– Thedéens djupa och breda erfarenhet och stora engagemang för finansiella frågor och erfarenheter från att leda finansiella myndigheter och organisationer gör honom mycket väl lämpad som ny riksbankschef från årsskiftet, säger Susanne Eberstein och Michael Lundholm. 

Erik Thedéen har utsetts till en mandatperiod på sex år. Han tillträder sin tjänst den 1 januari och kommer därmed att delta på det penningpolitiska mötet i februari 2023. Inför tillsättningen har Thedéen frågats ut av riksbanksfullmäktige.

Erik Thedéen kommer att vara kvar som generaldirektör för Finansinspektionen till den 20 november 2022.


Dela sidan:
Skriv ut: