Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Staten skadeståndsskyldig efter SVT-dokumentär

Nyheter
Publicerad: 2023-03-15 13:47
Stockholms tingsrätt Foto: Dagens Juridik

Staten ska betala skadestånd till en kvinna som förekommit i SVT-dokumentären ”Vaccinkrigarna”.
Detta då publiceringen inneburit ett ingrepp i rätten till hennes privatliv – och det befintliga sjävregleringssystemet inte anses räcka.

Det var i december 2020 som SVT visade dokumentären ”Vaccinkrigarna”. En av de personer som förekom i dokumentären, en kvinna, stämde staten och gjorde gällande att hon fått sina rättigheter enligt Europakonventionen överträdda av staten.

Enligt kvinnan utgjorde dokumentären, i synnerhet användandet av falska identiteter och dold kamera, ett ingrepp i hennes rätt till privatliv, tankefrihet, yttrandefrihet och mötesfrihet. Kvinnan menade att staten svarade för SVT:s handlande.

Får 100 000 i skadestånd

Stockholms tingsrätt konstaterar nu att staten inte kan tillskrivas SVT:s agerande och således inte har brustit i sina negativa förpliktelser enligt konventionen.

Tingsrätten anser dock att publiceringen inneburit ett ingrepp i kvinnans rätt till privatliv när det gäller det material som härrör från inspelningar med dold kamera samt genom användningen av falska identiteter.

I ett pressmeddelande skriver tingsrätten att det i Sverige ”saknas en mekanism där kvinnans rätt till privatliv kan vägas mot journalisternas yttrandefrihet, i syfte att bedöma om ingreppet varit försvarligt” och gör bedömningen att det befintliga sjävregleringssystemet inte räcker i detta hänseende.

Då sådan mekanism saknas anses staten ha överträtt sina positiva förpliktelser enligt Europakonventionen och kvinnan tillerkänns därför 100 000 kronor i skadestånd.


Dela sidan:
Skriv ut: