Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Starka ägare bakom ny krisakut för företag

Nyheter
Publicerad: 2020-10-13 07:50
Illustration: Stefan Hörberg/Rithuset /

Cinder Invest, skapat av AFA Försäkring, AMF, Fjärde AP-fonden, FAM/Wallenbergstiftelserna och SEB, investerar  och stöttar bolag som påverkats negativt av covid-19.

En ny krisakut har växt fram i sviterna av covid-19. Nybildade Cinder Invest är ett bolag skapat av AFA Försäkring, AMF, Fjärde AP-fonden, FAM/Wallenbergstiftelserna och SEB. 

Bolaget ”tillhandahåller kapital till välskötta och långsiktigt livskraftiga bolag som påverkats negativt av covid-19”.

Investeringar

Cinder Invest ska huvudsaklingen göra minoritetsinvesteringar, 10-30 procents ägande, i onoterade bolag med mer än 250 anställda och/eller en omsättning överstigande 300 miljoner kronor. 

”Cinder Invest bidrar med aktiekapital och söker en marknadsmässig avkastning för den investeringsrisken”, skriver bolaget på hemsidan. 

Vidare framgår det att bolaget erbjuder aktiekapital utan krav på majoritetskontroll och utan förväntan på långsiktigt ägande. 

Fem års investeringshorisont

”Vår investeringshorisont ska spegla effekterna av covid -19 och vi tänker oss en investeringsperiod på cirka fem år med en grundplan att bolaget refinansieras och själv köper ut Cinder Invest”.

För att ta del av kapital från Cinder Invest finns kriterierna att det ska vara ett svenskt bolag, ha minst 300 miljoner kronor i omsättning, och/eller ha 250 anställda samt en historik av lönsamhet. 

Företaget ska även kunna presentera en trovärdig plan för varför och hur man ska komma tillbaka till god lönsamhet efter covid-perioden och därigenom kunna finansiera att köpa ut Cinder invest efter cirka fem år.

– Vi förväntar oss också en marknadsmässig avkastning på den aktieemission som vi investerar i. Det är inte ett lån med säkerheter utan aktiekapital med hög risk på grund av covid-osäkerheten, men vi har inga långsiktiga ägarambitioner eller krav på exit via till exempel börsnotering. Vi erbjuder en bryggfinansiering, säger Cinder invests vd Jan Amethier i en kommentar.

Ägarna

Största ägaren i Cinder Invest är AMF som äger 40 procent av bolaget, motsvarande 2 miljarder av kapitalet, SEB och  Fjärde AP-fonden äger 20 procent av bolaget, motsvarande 1 miljard av kapitalet och Afa Försäkring samt Wallenbergarnas investmentbolag FAm äger 10 procent av bolaget vardera motsvarande en halv miljard vardera av kapitalet.

Bolagets vd Jan Amethier kommer närmast från SEB där han arbetat under 4 och ett halv år. Han har även bakgrund på Handelsbanken, Doughty Hanson Private Equity samt JP Morgan.

Ett team från SEB

Även hela investeringsteamet kommer från SEB.

En av bolagets investmentchefer, Carl Christiensson, har arbetat på SEB under drygt 19 år, senast som chef för SEB International.

Investeringschef Ola Romney har arbetat på SEB under åtta år, senast som chef för investeringar i mid cap-segmentet.

Investeringschef Nicholas Macneil har arbetat på SEB under närmare elva år, senast som chef på corp-avdelningen.

Investeringschef Mattias Berggren har arbetat på SEB:s corp-avdelning under drygt fem år.

Nathalie Öhlander benämns som investment associate. Även hon kommer direkt från SEB där hon arbetat under fyra år.

På kreditsidan sitter Emma Sandblad som även hon har arbetat på SEB under tio år, senast som bland annat transaktionschef.

Michaela Uggla är personalansvarig. Hon har arbetat på SEB under nära 16 år, senast som strategi-chef på corp-avdelningen.

Styrelsen

I styrelsen sitter representanter från samtliga ägare förutom styrelseordförande Birgitta Stymne Göransson  som är oberoende. Johan Held, Tomas Flodén, Jenny Askfelt Ruud, Richard Nilsson och William Paus är ledamöter i styrelsen.

I den oberoende investeringskommittén sitter Jan Svensson, Lilian Fossum Biner, Åsa Riisberg, Gunilla Rudebjer och Mats Arnhög.


Dela sidan:
Skriv ut: