Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Stark M&A-aktivitet under Q1 – Vinge toppar League Tables

Nyheter
Publicerad: 2021-04-14 08:51
Foto: Pixabay

Första kvartalet 2021 visade en stark återhämtning på transaktionsmarknaden. Enligt statistik från Mergermarket motsvarade första kvartalet 2021 en av de bästa årsöppningarna någonsin.
Vinge toppade League Tables i Sverige och i Norden medan JP Morgan och Goldman Sachs utmärkte sig bland de finansiella rådgivarna.

Globalt nådde M&A-aktiviteten 1,16 biljoner dollar i transaktioner under första kvartalet 2021, vilket gjorde kvartalet till en av de bästa årsöppningarna någonsin. Det framgår av statistik från Mergermarket.

Första kvartalet präglades av stora men färre transaktioner, vilket ledde till det högsta medelvärdet på transaktionerna sedan 2006. Medelvärdet på 2 243 transaktioner uppgick till 518,7 miljoner dollar.

Så kallade cross-border affärer bidrog väsentligt till aktiviteten och uppnådde ett värde om 516,6 miljarder dollar under det första kvartalet.

Crossborder- transaktioner och Spac-trenden

De två största cross-border transaktionerna var AerCap Holdings bud på GE Capital Aviation Services vilket uppgick till 31 miljarder dollar samt den planerade sammanslagningen av Canadian Pacific Railway och Kansas City där värdet uppgår till 28,6 miljarder dollar.

Den nya trenden med Spac-företag spelade en stor roll i den totala ökningen av börsintroduktioner och särskilt i USA. Hittills har mer än 97 miljarder dollar samlats in av 304 Spac-bolag globalt, visar siffrorna från Mergermarket.

M&A-affärer kopplade till Spac-bolag har också ökat, med 99 affärer globalt med ett totalt värde om totalt 219,5 miljarder dollar.

Sektorn Teknologi, media och telekom fortsatte att dominera M&A-affärerna med 1 237 M&A-avtal värda 344,8,7 miljarder dollar, vilket utgör 29,7 procent av alla transaktionsvärden. Jämfört med första kvartalet 2020 har värdet ökat 247 procent från 99,4 miljarder dollar.

Nästan varje sektor såg ökade transaktionsvärden men transportsektorn såg en av de största ökningarna jämfört med året innan. Transportsektorn ökade med 424,9 procent till 66,9 miljarder dollar och 140 affärer under Q1 2021 jämfört med 12,7 miljarder dollar och 170 transaktioner samma period i fjol.

League Tables globalt

Bland de finansiella rådgivarna globalt var det Goldman sachs, JP Morgan och City som deltog vid transaktioner till högst värde.

Det totala värdet på den 150 transaktionerna där Goldman Sachs var rådgivare uppgick till  358,5 miljarder dollar.

JP Morgan var rådgivare vid 142 transaktioner till ett totalt värde om 303,8 miljarder dollar.

Citi som klättrade flest steg på Mergermarkets League table från plats fem till plats tre var rådgivare vid 100 transaktioner till ett totat värde om 233,8 miljarder dollar.

Dessa tre aktörer knep samma rankingsplatser i Europa och USA.

Bland de juridiska rådgivarna var det White & Case, Kirkland & Ellis och Skadden Aros Slate Meagher & Flom som deltog vid transaktionerna till högsta totala värde.

Det totala värdet på den 117 transaktionerna där White & Case var rådgivare uppgick till  172,4 miljarder dollar.

Kirkland & Ellis var rådgivare vid 212 transaktioner till ett totalt värde om 158,9 miljarder dollar.

Skadden Aros Slate Meagher & Flom var rådgivare vid 74 transaktioner till ett värde om totalt 155,8 miljarder dollar.

PE-bolagens utköp och exits

Första kvartalet 2021 präglades även av Private Equity-bolagens utköp. Totalt 1 156 stycken genomfördes under första kvartalet vilket inte ligger långt efter tidigare kvartals 1 177 utköp.

Det största utköpet värderades till 10 miljarder dollar och genomfördes av Thomas Bravo Advantage som köpte ut Ironsource från börsen.

Balckstone stod för största försäljningen av Change Healthcare som såldes för 12,6 miljarder dollar.

League Tables i Sverige

I Sverige var det JP Morgan som var rådgivare vid transaktioner till ett högsta totalvärde, sju stycken vilka uppgick till totalt 8,8 miljarder dollar.

Goldman Sachs kom tätt efter med fem transaktioner till ett värde om cirka 6,9 miljarder dollar och därefter Jefferies med tre transaktioner till ett totalvärde om 6,6 miljarder dollar.

PWC anlitades flest gånger vid transaktioner i Sverige. Totalt 13 transaktioner under första kvartalet till ett värde om 400 miljoner dollar.

Deloitte var rådgivare vid 11 transaktioner till ett totalt värde om 80 miljoner dollar och JP Morgan var rådgivare vid sju transaktioner till ett totalt värde om 8,8 miljarder dollar.

Bland de juridiska rådgivarna var det Vinge som toppade båda listorna. Advokatfirman som brukar ligga i topp och slåss om förstaplatsen var rådgivare vid 28 transaktioner under första kvartalet 2021 till ett totalt värde om cirka 8,4 miljarder dollar.

På listan som rankar de största transaktionvärdena bubblar det upp en nykomling på andraplats. Covington & Burling har varit rådgivare vid två transaktioner i Sverige under första kvartalet till ett värde om cirka 6,8 miljarder dollar. Därefter klättrar Linklaters över 115 steg på listan till tredjeplats med fyra transaktioner till ett totalt värde om 6,2 miljarder dollar.

DLA Piper landade på en andraplats över antalet transaktioner med 26 stycken till ett värde av 1,5 miljarder dollar.

White & case deltog vid 19 M&A-transaktioner I Sverige till ett totalt värde om 5,6 miljarder dollar.

League Tables i Norden

I Norden toppar Goldman Sachs listan över transaktioner med högst värde där 11 transaktioner uppgick till ett värde om 11,7 miljarder dollar.

Listan med de juridiska rådgivarna toppade Vinge listan i Norden över transaktioner med högst värde där 29 transaktioner uppgick till ett värde om 11,4 miljarder dollar.

Deloitte var rådgivare vid flest transaktioner i Norden, totalt 23 stycken, till ett värde om 400 miljoner dollar.

DLA Piper var rådgivare vid flest transaktioner i Norden, totalt 59 stycken till ett värde om 2,7 miljarder dollar.


Dela sidan:
Skriv ut: