Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Stal två militärfordon – idag åtalas åtta personer

Nyheter
Publicerad: 2020-09-28 09:29
Foto: Tobias Wallström/TT

Det var den 4 februari i år som två militärfordon av modellen RG32, så kallade ”galtar”, stals från en militärförläggning i Enköping.
Nu åtalas åtta personer, mellan 21-29 år gamla, vid Uppsala tingsrätt misstänkta för olika brott kopplade tills stölden.

Det handlar alltså om åtta personer som på olika sätt misstänkt ha begått brott kopplade till de två militära fordon som stals den 4 februari.
Två personer åtalas för grov stöld och obehörigt tillträde till skyddsobjekt och två andra personer för medhjälp till grov stöld då de enligt åklagaren skjutsat de två andra gärningsmännen till platsen och hållit vakt under stölden.

En annan person åtalas för grovt häleri då han enligt åklagaren köpt ett av de stulna fordonen samtidigt som två andra personer åtalas för grovt olovligt brukande då de påstås ha åkt med i fordonen och en åttonde person åtalas för medhjälp till olovligt brukande då han påstås kört en följebil när fordonen användes.

Enligt åklagaren Lena Jansson rubriceras stölden som grov mot bakgrund av fordonens användningsområden och ekonomiska värde. Enligt stämningsansökan beräknas värdet av de två fordonen uppgå till åtminstone två miljoner kronor sammanlagt.

– Jag bedömer stölden som grov med hänsyn till att det rör fordon av betydelse för försvar av rikets säkerhet och att de har ett högt värde, säger kammaråklagare Lena Jansson som ansvarar för utredningen.

”Tycks ha drivits av äventyrslystnad”

Enligt åklagaren har de åtalade personerna, till viss del, medgivit de faktiska omständigheterna, även om flertalet av dem nekar till brott.
De två personer som åtalats för obehörigt tillträde till skyddsobjekt erkänner brott i den delen och en av dem som åtalats för grov stöld erkänner att han varit med och stulit fordonen.

Ingen av de tilltalade har, såvitt känt, någon koppling till Försvarsmakten och enligt åklagaren Lena Jansson har motivet till stölden framförallt varit ”äventyrslystnad”.

– Drivkraften bakom gärningarna verkar primärt ha varit äventyrslystnad och ett gemensamt intresse för fordon. Jag menar att det även har funnits ett ekonomiskt motiv för stölden, säger Lena Jansson.


Dela sidan:
Skriv ut: