Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Spred sexfilmer till målsägandes familj – döms för grovt förtal

Nyheter
Publicerad: 2023-05-26 10:28
Foto: Henrik Montgomery / TT /

Mannen gjorde sig skyldig till grovt förtal när han skickade nakenbilder och sexfilmer med målsäganden till dennes syster – medveten om innehållet i materialet.
Genom sitt agerande gjorde han sig dessutom skyldig till sexuellt ofredande av målsägandens syster – och nu döms han till 110 dagsböter.

Den nu 24-årige mannen åtalades för grovt förtal och sexuellt ofredande och påstods under 2019 ha sparat filmer och bilder som visade en kvinnas ansikte, hennes delvis nakna kropp samt när hon onanerar – och skickat dessa till kvinnans syster.

24-åringen och målsäganden hade utvecklat en ”intim relation” sedan flera år tillbaka och umgicks under vissa perioder intensivt och under andra perioder inte alls. Enligt målsäganden hade 24-åringen vid brottstillfället tjatat om att hon skulle skicka bilder på sig själv med sexuellt innehåll, vilket hon gjorde via Whatsapp. Han fortsatte därefter att be om mer – och då skickade hon även filmer när hon ”tog på sig själv på ett sexuellt sätt”.

Nekade till brott

En dag ringde 24-åringen från ett telefonnummer som målsäganden inte hade inlagt i sin telefon. 24-åringen uppgav då att hon inte fick lov att spara detta nummer, men hon gjorde det ändå och ringde en tid senare upp 24-åringen på det numret. Då blev han arg och började hota med att sprida bilderna och filmerna till hennes familjemedlemmar och sade att han skulle se till att hon blev av med sin dotter. Bilderna och filmerna skickades sedan till målsägandens syster.

24-åringen nekade till brott och uppgav att han sålt den telefon på vilken bilderna sparats – utan att radera innehållet. Detta på grund av att det var stressigt med försäljningen, eftersom han befann sig i en kris. Han bestred att han skulle ha skickat bilderna och filmerna till målsägandens familj och han visste inte vem som hade gjort det.

Döms för grovt förtal och sexuellt ofredande

Tingsrätten fann det styrkt att det var 24-åringen som skickat bilderna och filmerna till målsägandens syster. Tingsrätten ansåg vidare att 24-åringens berättelse framstod som en efterhandskonstruktion och som så osannolik att den kunde lämnas utan avseende. Han ansågs därför ha agerat på det sätt som angetts i gärningspåståendena och alltså, medveten om innehållet i materialet, skickat bilderna och filmerna till målsägandens syster.

Enligt tingsrätten hade bilderna och filmerna ett sådant innehåll att spridningen av dessa fick anses vara ”mycket integritetskränkande”. Mot den bakgrunden samt att de skickats till målsägandens syster fick spridningen anses vara ägnad att medföra allvarlig skada – och förtalsbrottet skulle därför bedömas som grovt. Han dömdes också för sexuellt ofredande av målsägandens syster då denne fått materialet, som haft en tydlig sexuell prägel, skickat till sig och tagit del av materialet. Påföljden bestämdes till 120 dagsböter.

Domen överklagades till hovrätten – som nu sätter ned antalet dagsböter till 110. I övrigt fastställs domen.


Dela sidan:
Skriv ut: