Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Spion döms till tre års fängelse – läckte uppgifter om Scania

Nyheter
Publicerad: 2021-09-15 11:11
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

En 47-årig man döms till tre års fängelse för spioneri för att ha läckt hemliga uppgifter om Scania och Volvo lastvagnar till en rysk ambassadtjänsteman.

47-åringen greps i samband med ett möte han hade med den ryske diplomaten tidigare i år. Då hade han precis fått 27 800 kronor av samma diplomat.

Enligt åtalet påstods mannen, som är civilingenjör och har arbetat som konsult på Volvo lastvagnar och Scania, olovligen överfört material från sina arbetsdatorer till sin privata dator och därefter till USB-minnen. Information som senare lämnats vidare till den ryske diplomaten.

Får tre års fängelse

Tingsrätten, som nu dömer mannen till tre års fängelse, slår fast att 47-åringen i enlighet med åklagarens påstående kopierat hemlig information från både Volvo och Scania och överfört denna på bland annat USB-minnen som han sedan överlämnat till den ryske ambassadtjänstemannen.
Enligt domstolen har 47-åringen också varit fullt medveten om att de uppgifter han lämnat skulle komma Ryssland till del.

Enligt tingsrätten är det också klarlagt att ha vid mötena med diplomaten fått kontanter i ersättning för informationen. Informationen bedöms också ha varit sådan att Sveriges säkerhet riskerat att skadas om den hamnat i fel händer.
Han döms därför för spioneri.


Dela sidan:
Skriv ut: