Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Sobi förvärvar biofarmabolag för 17 miljarder kronor

Nyheter
Publicerad: 2023-05-10 07:38
Sobi

Sobi har ingått ett avtal och en fusionsplan med det amerikanska hematologibolaget CTI Biopharma. Prislappen uppgår till 1,7 miljarder dollar, motsvarande 17,3 miljarder kronor.
Affären finansieras delvis med en nyemission med stöd av största ägaren Investor.

Swedish Orphan Biovitrum, Sobi,  meddelar under onsdagsmorgonen att bolaget har ingått ett avtal om en fusionsplan med CTI BioPharma Corp. Sobi har enligt avtalet åtagit sig att förvärva CTI, vilket är ett biofarmaceutiskt företag som fokuserar på blodrelaterad cancer och sällsynta sjukdomar, genom ett uppköpserbjudande.

”Förvärvet förväntas öka Sobis omsättningstillväxt och förbättra marginaler, tack vare en kommersiell produkt i USA, med potential för ytterligare expansion globalt”, framgår det av pressmeddelandet från Sobi.

Sobi kommer att inleda ett kontant uppköpserbjudande att förvärva samtliga emitterade och utestående aktier i CTI till ett pris om 9,10 dollar per aktie, motsvarande ett totalt transaktionsvärde på 1,7 miljarder dollar, motsvarande cirka 17,1 miljarder kronor.

Finansieringen

Sobi har erhållit bindande utfästelse om skuldfinansiering från Bank of America och Danske Bank.

”Sobi räknar med att upp till hälften av budvederlaget kommer att refinansieras genom en nyemission av stamaktier i Sobi med företrädesrätt för Sobis befintliga aktieägare, efter det att förvärvet har slutförts”, framgår det av pressmeddelandet. 

Sobis största aktieägare, Investor AB, har åtagit sig att rösta för genomförandet av företrädesemissionen vid en extra bolagsstämma. Investor AB har också åtagit sig att teckna sin pro rata-andel av företrädesemissionen, motsvarande cirka 34,7 procent av de aktier som ska erbjudas i företrädesemissionen.

Bank of America Europe DAC Stockholms filial agerar som Sobis exklusiva finansiella rådgivare i samband med transaktionen och Latham & Watkins LLP agerar juridisk rådgivare till Sobi i denna transaktion. Mannheimer Swartling agerar juridisk rådgivare till Sobi i samband med skuldfinansieringen och företrädesemissionen.


Dela sidan:
Skriv ut: