Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Slopad straffrabatt klubbad – men riksdagen vill gå längre

Nyheter
Publicerad: 2021-11-18 09:41
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) Foto: Anders Wiklund / TT

Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om slopad straffrabatt för personer mellan 18-20 vid allvarlig brottslighet.
Samtidigt riktade riksdagen en uppmaning till regeringen om att komma med ett förslag innebärande att straffrabatten ska slopas för alla typer av brott.
Det framgår av ett pressmeddelande från riksdagen.

Det klubbade förslaget innebär att någon särskild hänsyn till den unges ålder inte ska tas när personer mellan 18-20 år begår brott där det inte är föreskrivet lindrigare straff än ett års fängelse. Detsamma ska gälla om straffvärdet för brottet uppgår till ett års fängelse eller mer. Slutligen ska det inte heller krävas ”särskilda skäl” för att döma personer mellan 18-20 år till fängelse.

De nya lagändringarna innebär också att personer över 18 år bara ska kunna dömas till någon av ungdomspåföljderna om det finns särskilda skäl för det samt att vissa allvarliga brott inte ska preskriberas om gärningsmannen fyllt 18 år.

I samband med voteringen riktade riksdagen dessutom en uppmaning till regeringen om att komma tillbaka med ett förslag innebärande att straffrabatten för unga ska slopas för samtliga brottstyper.


Dela sidan:
Skriv ut: