Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Sköt ihjäl man i garage – frias från mordåtal

Nyheter
Publicerad: 2023-05-26 11:12
Foto Magnus Lejhall/TT

Hovrätten river upp en fällande morddom och friar en 19-årig man som skjutit ihjäl en 23-åring från mordåtalet.
Enligt hovrätten har mannen befunnit sig i en mycket trängd och panikartat situation som gjort att han haft svårt att besinna sig.
19-åringen döms dock till tre års fängelse för andra brott.

Der var i april 2022 som två män hade stämt träff i ett parkeringsgarage i centrala Karlshamn. I samband med detta sköts en av männen, 23 år gammal, i bröstet så att han avled av den andra ,19-åriga mannen.

19-åringen åtalades och dömdes för mord – men nu river hovrätten upp underinstansens avgörande och frikänner honom.

Mycket allvarligt angrepp

I likhet med tingsrätten konstaterar hovrätten att den åtalade 19-åringen först blev angripen med våld av 23-åringen och därför hade rätt till nödvärn. Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten dock att våldet varit allvarligare då det anses utrett att han angripits av två personer. Detta får också stöd av en ny analys av den skyddsväst som 19-åringen bar vid tillfället. Den visar att 19-åringen attackerats med en machete.

Hovrätten konstaterar vidare att angreppet skedde på en avskild plats där möjligheten att påkalla hjälp var i stort sett obefintlig samt att 19-åringens fysiska handikapp medförde att han inte kunde räkna med att springa ifrån angriparna.

– 19-åringen har varit utsatt för ett mycket allvarligt angrepp, vilket innefattade våld med livsfarliga tillhyggen. Det står klart att han upplevde sig utsatt för ett livshotande våld, säger hovrättsrådet Sofia Olsson i ett pressmeddelande.

Svårt att besinna sig

Även hovrätten anser visserligen att 19-åringen använt mer våld än vad nödvärnsbestämmelsen gav honom rätt till. Han har dock ”i den mycket trängda och panikartade situation” som uppstod haft svårt att besinna sig – och ska därför frikännas.

Han döms dock för grovt vapenbrott och andra brott till tre års fängelse.

Rätten är enig.


Dela sidan:
Skriv ut: