Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Skolverket kräver tillbaka 1,1 miljoner av Al-Ahzar-stiftelsen

Nyheter
Publicerad: 2019-10-07 12:49
Foto: Pontus Lundahl/TT

I vintras beslutade Skolverket att genomföra en fördjupad kontroll av Al-Azhar-stiftelsen i Örebro och Vällingby, samt av ett dotterbolag till stiftelsen.
Efter att kontrollen visat brister i den interna dokumentationen har Skolverket beslutat att kräva tillbaka 1,1 miljoner kronor i utbetalda statsbidrag.
Det rapporterar Skolverket.

Vi har valt att fokusera på de bidrag där pengarna ska gå till enskilda lärare, det vill säga Lärarlönelyftet, Karriärtjänster och Lärarlyftet. Vi har gått tillbaka ända till 2015 i våra kontroller. De tre skolhuvudmännen har inte kunnat visa att de har använt bidragen enligt gällande regler och därför kräver vi tillbaka pengar, säger Andreas Spång, chef för statsbidrag på Skolverket.

Kontroll visade allvarliga anmärkningar

Enligt Skolverket har både Al-Azhar-stiftelserna och dotterbolaget tillstånd från Skolinspektion att bedriva fristående skola. Under perioden 20152018 mottog stiftelserna och bolaget 14 olika statsbidrag, på totalt cirka 14 miljoner kronor.

Efter uppgifter i media och information från Skolinspektionen om ekonomisk misskötsamhet inledde Skolverket en fördjupad kontroll av stiftelsens bidrag, som visade att revisorerna haft allvarliga anmärkningar.

Bristande dokumentation

Enligt Skolverket har myndigheten som en del av kontrollerna begärt underlag som ska säkerställa att huvudmännen använt pengarna i enlighet med den dåvarande regleringen. 

Skolverkets kontroller visade på brister i den interna dokumentationen vad gäller användningen av bidrag från Lärarlyftet och Karriärstjänster. 

Lärare som tar del av bidraget från Lärarlyftet och Karriärstjänster får en viss summa pengar per månad. För Lärarlyftet krävs att läraren genomfört en utbildning med godkänt resultat. Vi har inte fått in underlag som visar att huvudmännen har använt de tre bidragen som vi kontrollerat på rätt sätt för samtliga lärare. Vi kan konstatera att det finns brister i den interna dokumentationen hos huvudmännen. Totalt omfattar kontrollerna 10 av de 14 miljoner kronor som betalts ut i statsbidrag, säger Andreas Spång.


Dela sidan:
Skriv ut:

Paulina Stén
paulina.sten@blendow.se