Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Skolanställd konfiskerade reporters källskyddade material

Nyheter
Publicerad: 2019-10-08 07:03
Genrebild Foto: Janerik Henriksson /TT

En anställd vid en gymnasieskola i Växjö döms till villkorlig dom och dagsböter efter att ha konfronterat en Sveriges Radio-reporter som besökt skolan.
Mannen körde ut reportern från skolan och ryckte ifrån honom hans papper, som innehållit källskyddade uppgifter.
Han har därmed gjort sig skyldig till grovt egenmäktigt förfarande, enligt tingsrätten.

En anställd vid en gymnasieskola i Växjö åtalades i Växjö tingsrätt för grovt egenmäktigt förfarande efter en incident på skolan i februari 2019. En reporter från Sveriges Radio var då på besök på skolan för att göra ett reportage om påstådda missförhållanden där. Reportern var inbjuden av några av eleverna på skolan, men hade inte haft kontakt med skolledningen eller anmält sig som besökare i gymnasiets reception.

”Aggressiv stämning”

Reportern har berättat hur mannen dykt upp under intervjun och frågat vem reportern var och vad han gjorde på skolan. Mannen har sedan sagt att skolan är privat område och reportern har då packat ihop sina saker och gått ut ur byggnaden. Utanför byggnaden ska det dock ha uppstått en upprörd och aggressiv stämning, där reportern velat ringa sin redaktionschef och mannen har velat ringa Polisen. Mannen ska i detta skede ha ryckt ett antal lösa papper ur reporterns händer och stoppat dessa på sig med förevändningen att han skulle ”se vilka dumheter som sagts”. Pappren har delvis utgjort källskyddat material, och bland annat innehållit namn och telefonnummer till personer som reportern skulle träffa eller redan hade pratat med angående skolan.

Foto Fredrik Sandberg / TT

Mannen, som är 70-årsåldern, har själv uppgett att han fått ett larm om ”okända män som sprang i klassrummen” från en lärare, som inte vågat påbörja sin lektion. Det hade tidigare funnits en hotbild mot skolan och mannen blev därför ”väldigt rädd”. Reportern har enligt mannen inte presenterat sig och de papper som mannen senare lämnat ifrån sig till Polisen hade han plockat upp från marken ”i en ren reflexrörelse”.

Vittnen bekräftar

Vittnen har dock bekräftat reporterns uppgifter om att han förklarat varifrån han kom, att han frivilligt avlägsnat sig på uppmaning från mannen och att mannen dels velat ha reporterns material, dels haft hans papper innan Polisen kommit.

Tingsrätten anser också att reporterns uppgifter i kombination med vittnesmålen och den omständigheten att mannen faktiskt haft reporterns anteckningar räcker som bevisning. Mannens uppgifter framstår samtidigt som ”svävande”. Domstolen pekar bland annat på att han inte har kunnat lämna någon rimlig förklaring till varför han stoppat på sig reporterns papper istället för att räcka över dessa. Mannen har samtidigt uppgett att han trott att reportern var en terrorist och att ”han aldrig varit så rädd i hela sitt liv” – men ändå gått för att konfrontera reportern istället för att ringa Polisen.

Inte allmän plats saknar betydelse

Det är alltså bevisat att mannen olovligen har tillgripit flera skriftliga handlingar från reportern. Skolan är i och för sig ingen allmän plats, men detta saknar ”helt betydelse för det aktuella åtalet”, skriver tingsrätten. ”Även om [reportern] hade befunnit sig olovandes på skolan, skulle det inte ha gett [mannen] rätt att rubba hans besittning till den egendom han innehade”, betonar tingsrätten.

Handlingarna har ryckts ur handen på den andra personen, som dessutom var journalist och höll i material som omfattas av det grundlagsskyddade källskyddet. Enligt tingsrätten råder det ingen tvekan om att mannen förstod att reportern var journalist – och ”uppenbart” att mannen har velat komma åt informationen i handlingarna. Det har därför handlat om ett egenmäktigt förfarande som ska rubriceras som grovt.

Slipper fängelse

Minimistraffet för grovt egenmäktigt förfarande är sex månaders fängelse, men mannen – som är tidigare ostraffad – döms nu istället till villkorlig dom och 100 dagsböter på totalt 28 000 kronor. (Blendow Lexnova)


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se