Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Skickade rasistiska sms när han nekades jobb – döms för förolämpning

Nyheter
Publicerad: 2023-01-11 09:24
Foto: Henrik Montgomery / TT /

En man döms för förolämpning efter att ha skickat rasistiska sms till en kvinnlig rekryterare – som nekat honom ett jobb han sökt.
Mannen tvingas nu betala 25 000 kronor i dagsböter och 10 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Det var under förra året som mannen sökte ett jobb på en bank och träffade målsäganden, som då var rekryterande chef, för en första anställningsintervju. Mannen gjorde gott intryck och rekommenderades därför till en andra intervju som hölls av två andra personer på banken.

Dessa två gjorde dock bedömningen att mannen inte skulle passa in i gruppen – och jobbet gick till en annan kandidat.

Reste iväg

Sedan mannen fått reda på detta skickade han ett antal sms till kvinnan han träffat på den första intervjun. De innehöll bland annat; ”You fucking black piece of shit”, ”Nigger”, ”why do you even come to Sweden in the first place, go back you nigger”.

Kvinnan tog så illa vid sig av dessa att hon fick sjukskriva sig och resa iväg till en plats ”där svarta människor inte ses som avvikande”, har hon uppgett i förhör.

Felskrivning ”uppenbar efterhandskonstruktion”

Mannen kom att åtalas för ofredande alternativt förolämpning och vid tingsrätten lämnade han en förklaring till sms:en. Den gick ut på att han avsett att skriva ”bigger” i meddelandena – men att första bokstaven blivit fel vid två tillfällen. Det han skrev var enligt mannen ”menat ironiskt” och han hade inget uppsåt till förolämpning eller kränkning av kvinnan. Han uppgav också att han inte kände till kvinnans hudfärg vid tillfället.

Tingsrätten ansåg dock att denna förklaring var en ”uppenbar efterhandskonstruktion” och slog fast att meddelandena varit både kränkande och anspelat på kvinnans etniska ursprung och hudfärg. Tingsrätten gjorde bedömningen att gärningen skulle bedömas som förolämpning – och mannen dömdes till 50 dagsböter. Han dömdes också att betala 10 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Mannen överklagade domen till hovrätten – som nu beslutat att inte lämna prövningstillstånd. Den fällande domen står därmed fast.


Dela sidan:
Skriv ut: