Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Skickade hotmeddelande till socialborgarråd – frias helt

Nyheter
Publicerad: 2020-06-15 11:11
Foto: Stina Stjernkvist / TT

En man frias i hovrätten från olaga hot mot socialborgarrådet i Stockholm.
Av ordalydelsen i det aktuella meddelandet framgår det nämligen inte vem som kan komma att utsätta politikern för brottet.
Om meddelandet tolkas som en kritisk varning för att delta i samtal i Rinkeby kan det inte anses utgöra ett hot om brottslig gärning.

Tidigare i år friades tre män i Stockholms tingsrätt från olaga hot respektive ofredande. Åklagaren överklagade i den del som rör det Messenger-meddelande som det liberala socialborgarrådet i Stockholm fick från en 17-årig man.

I ett meddelande skrev 17-åringen till politikern på Facebook Messenger att: ”Åk till rinkeby och ha allvarsamtal med folk du kommer få en pistol upp i ditt rövhål din lilla bög”.

I socialborgarrådets ansvarsområde ingår bland annat flyktingfrågor och frågor om kriminella ungdomar. Samtliga åtalspunkter avser kontakter som togs med honom i september 2019. Vid den tidpunkten fanns bland annat åtgärder som ”allvarssamtal med barn under 15 år som var misstänkta för brott” och ”strategier för att bekämpa ungdomsrån” med på den politiska agendan. Artiklar kring åtgärderna publicerades i nättidningarna Nyheter Idag och Samhällsnytt. Artiklarna vinklades som om att åtgärderna handlade om terroristbekämpning.

Friades i tingsrätten

Vid en samlad bedömning kunde tingsrätten inte finna att det meddelande som 17-åringen hade skickat till socialborgarrådet varit ägnat att hos honom framkalla en sådan allvarlig rädsla för egen säkerhet till person som krävs för straffansvar. Åtalet för olaga hot skulle därmed ogillas.

Svea hovrätt konstaterar nu att 17-åringens meddelande skickades till politikerns privata Messengerkonto och beskriver ett allvarligt brott. Att socialborgarrådet har uppfattat meddelandet som mycket obehagligt är därför, enligt domstolen, helt naturligt.

17-åringen frias även i hovrätten

För straffrättsligt ansvar för olaga hot krävs det dock att 17-åringen genom meddelandet har hotat att utsätta socialborgarrådet för det brott som beskrivs i meddelandet. Av ordalydelsen framgår det inte vem som kan komma att utsätta honom för brottet. Om meddelandet tolkas som en kritisk varning avseende konsekvensen för socialborgarrådet om han genomför allvarssamtal på den angivna platsen, kan det enligt hovrättens uppfattning inte anses utgöra ett hot om brottslig gärning från 17-åringen.

Som tingsrätten har redovisat, har politikern uppgett att den generella kritik som vid den här tiden publicerades i media på nätet vinklades som att förslaget om allvarssamtal handlade om terroristbekämpning. Särskilt mot den bakgrunden finns det utrymme att tolka meddelandet som att det inte innefattar något hot om brottslig gärning från 17-åringen.

I den situationen får den tolkning som är mest förmånlig för den tilltalade ges företräde. 17-åringen ska av det skälet frikännas från åtalet och tingsrättens dom ska därmed inte ändras. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Mikael Kindbom
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.