Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Skellefteå Kraft hotas av miljonavgift efter upphandling

Nyheter
Publicerad: 2023-11-20 08:23
Foto: Claus Gertsen /SCANPIX

Skellefteå Kraft ska betala 1,2 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för den upphandling av en styr- och samverkansmodell som bolaget genomförde utan att först annonsera enligt upphandlingsreglerna. Det uppger Konkurrensverket som anser att bolaget har genomfört en otillåten direktupphandling.

Konkurrensverket har vänt sig till Förvaltningsrätten i Umeå och yrkat att Skellefteå Kraft ska betala 1,2 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

Bakgrunden är att Skellefteå Kraft i april 2023 ingick ett ramavtal om en styr- och samverkansmodell utan att först annonsera upphandlingen. Enligt Konkurrensverket bröt bolaget mot lagen om upphandling inom försörjningssektorerna, LUF.

Ramavtalet uppgår till ett värde av knappt 17 miljoner kronor.

”Fanns endast en aktör på marknaden”

Enligt Skellefteå Krafts marknadsanalys finns det bara en leverantör på marknaden som kan genomföra de tjänster som ramavtalet omfattar. Ingen annonsering av upphandlingen behöver därför göras, enligt bolaget som hänvisar till upphandlingsreglernas undantag från annonsering av tekniska skäl och ensamrätt.

”Konkurrensverket anser att Skellefteå Kraft har genomfört en ytterst begränsad marknadsundersökning som inte ger stöd för att det endast finns en leverantör på marknaden som kan erbjuda de tjänster bolaget har behov av. Eftersom inga undantag från skyldigheten att annonsera går att tillämpa har bolaget genomfört en otillåten direktupphandling”, skriver Konkurrensverket.


Dela sidan:
Skriv ut: