Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Skatteverket: Skenseparationer i ekonomiskt syfte ovanliga

Nyheter
Publicerad: 2021-11-10 11:54
Foto Christine Olsson / TT

Skenseparationer är ingen omfattande orsak till felaktig folkbokföring i syfte att skaffa sig bättre ekonomi.
Det visar en färsk rapport från Skatteverket.
– Inga tecken på att ekonomiska incitament inom garantipensionen genererar problem med skenseparationer, säger Cecilia Öst, analytiker på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

I rapporten har Skatteverket om antalet skenseparationer påverkas av hur garantipensioner beräknas. Detta då det kan finnas vissa ekonomiska fördelar med att separera efter 65 om en eller båda personerna i hushållet har en inkomstgrundad pension under en viss nivå.

De ekonomiska incitamenten för ett sådant upplägg tycks dock inte påverka antalet skenseparationer, enligt Skatteverkets undersökning.

– Enligt resultaten finns inga tecken på att ekonomiska incitament inom garantipensionen genererar problem med skenseparationer, säger Cecilia Öst, rapportförfattare och analytiker på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

I linje med tidigare studier

Rapportens resultat sticker inte ut från tidigare studier på samma område, som inte heller gett något konkret stöd för att antalet skenäktenskap skulle öka mot bakgrund av garantipensionens utformning.

– Inte heller tidigare studier ger något konkret stöd för att skenseparationer är en omfattande orsak till fel i folkbokföringen. Resultaten utesluter dock inte att enstaka fall av skenseparationer kan förekomma och där varje enskilt fall kan generera stora felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen, säger Cecilia Öst.


Dela sidan:
Skriv ut: