Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Skatteverket granskar svarttaxiförmedling i sociala medier – ”ska tas upp i deklarationen”

Nyheter
Publicerad: 2019-05-22 09:54
Foto: Agnes Henriksson Fjeldstad / TT

Skatteverket ska granska förmedlingen av svarttaxiverksamhet i sociala medier, ett fenomen som växt de senaste åren. Förmedlingen sker ofta i slutna grupper och Skatteverkets kontroller syftar till att motverka osund konkurrens som drabbar laglig taxiverksamhet.

 

– Olaglig taxiverksamhet är i sig är inget nytt problem. Det vi ser är att köpare och säljare använder nya kanaler för att mötas, och då flyttar vi vår kontroll dit problemen finns, säger Susanna Bengtsson, samordnare på Skatteverket.

Enligt Skatteverket har det de senaste åren skapats ett stort antal slutna grupper i olika sociala mediekanaler där privatpersoner erbjuder skjuts mot betalning.

Framställs som samåkning
Utåt sett marknadsförs grupperna som forum för samåkning, vilket Skatteverket menar är missvisande om tjänsterna utförs mot betalning.

– Om du kör personer och tar betalt är huvudregeln att ersättningen du får är skattepliktig. Även frivilliga betalningar som du får för att du kört personer ska tas upp som inkomst i deklarationen. Kör man i större omfattning kan det klassas som näringsverksamhet, säger Susanna Bengtsson.

Krävs tillstånd från transportstyrelsen
Utöver att redovisa intäkter och skatter på rätt sätt krävs det tillstånd från Transportstyrelsen för att bedriva taxitrafik.

– Personer som köper körningar av förare som saknar tillstånd och inte betalar skatt stödjer en olaglig verksamhet, förarna saknar i regel också utbildning och försäkringar för att köra taxi, säger Susanna Bengtsson.

Skatteverket genomför kontroller av taxiverksamhet och kan besluta om höjd skatt och skattetillägg vid oredovisade inkomster. I grövre fall kan Skatteverket anmäla skattebrott.

– Skatteverket arbetar för att det ska råda lika villkor och en sund konkurrens på taximarknaden, säger Susanna Bengtsson.


Dela sidan:
Skriv ut:


William Eriksson
william.eriksson@blendow.se