Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Skatteverket: ”Avser tillämpa den kommande lagen generöst”

Nyheter
Publicerad: 2020-03-24 08:22
Katrin Westling Palm, generaldirektör Skatteverket Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

För att klara av det hårda trycket och stora antalet ansökningar om anstånd med betalning från företag som påverkas ekonomiskt av coronapandemin tvingas Skatteverket prioritera om sina resurser.
– Vi arbetar intensivt för att förenkla och ge snabb service till företag som är i en svår situation, säger Katrin Westling Palm, generaldirektör på Skatteverket.

Det nya lagförslaget om möjlighet till anstånd med betalning som föreslås träda i kraft den 7 april i år ger näringsidkare med betalningssvårigheter till följd av coronapandemin en ny möjlighet att ansöka om anstånd för betalningar av avdragen skatt, arbetsgivaravgifter och mervärdesskatt.

Reglerna kan dock tillämpas retroaktivt från redovisningsperioden i januari och antalet ansökningar förväntas bli fler än under hela finanskrisen 2008. Därför tvingas nu Skatteverket till omprioriteringar på myndigheten.

– Vi arbetar intensivt för att förenkla och ge snabb service till företag som är i en svår situation. Det ska vara lätt för företagen att få information om vad de kan göra. Vi gör nu de omprioriteringar som behövs i verksamheten för att möta den anstormning av ansökningar som kan komma. Vi avser att tillämpa nuvarande lagar och kommande lag om anstånd generöst, säger generaldirektören Katrin Westling Palm

Förutom anståndet har företagen möjlighet att ändra den debiterade preliminärskatten. Om debiteringen är för hög kan företaget komma in med en begäran om omprövning och få denna ändrad.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.