Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Skattenedsättningen på jordbruksdiesel förlängs

Nyheter
Publicerad: 2023-03-14 08:27
Elisabeth Svantesson. Foto: Henrik Montgomery / TT

I slutet förra veckan beslutade regeringen om en proposition innehållande förslag om att den tillfälligt utökade skattenedsättningen på jordbruksdiesel ska förlängas i ytterligare sex månader.
Förslaget innebär en skattelättnad på ca 380 miljoner.
– Med rådande energikris, inflation och krig i vårt närområde befinner sig svensk ekonomi i ett besvärligt läge, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i ett pressmeddelande.

I juli förra året införde den dåvarande S-regeringen skattenedsättning på jordbruksdiesel som en tillfällig åtgärd. Nedsättningen gäller fram till halvårsskiftet i år – men nu vill regeringen förlänga nedsättningen i ytterligare sex månader.

Enligt regeringen innebär skattelättnaden att företagen kompenseras för delar av kostnadsökningarna samtidigt som man kan upprätthålla livsmedelsproduktionen. Sammanlagt innebär förslaget en skattelättnad på 380 miljoner kronor.

– Med rådande energikris, inflation och krig i vårt närområde befinner sig svensk ekonomi i ett besvärligt läge. Även svenska företag drabbas, och med skattelättnaden kan vi stötta över 25 000 svenska företag som drabbats av ökade priser. Regeringen kommer även att jobba för att skatten på jordbruksdiesel ska ligga på EU:s miniminivå under 2024 och 2025, säger Elisabeth Svantesson (M) i pressmeddelandet.


Dela sidan:
Skriv ut: