Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Skärpt straff för mordförsök – ”mycket långt framskridet”

Nyheter
Publicerad: 2023-01-24 10:04
Foto Leif R Jansson / SCANPIX

Hovrätten skärper straffet för en 23-årig man som dömts för ett uppmärksammat mordförsök i Västerås.
Enligt domstolen ska det nämligen beaktas att försöket var ”mycket långt framskridet” – och mannen döms därför till 10 års fängelse.

Mannen åtalades för bland annat mordförsök och påstods ha knivhuggit målsäganden i ansiktet, huvudet, halsen, överkroppen, sidan av bröstkorgen och ena handen under en sommarnatt förra året.

Gärningen begicks intill resecentrum i Västerås och ett flertal förbipasserande blev vittnen till händelse. Av deras vittnesmål framfick bland annat att målsäganden utsattes för upprepat knivvåld mot bland annat halsen när denna i vart fall satt ned.

Den åtalade 23-åringen pekades också ut av målsäganden genom att, innan han blev medvetslös, uttalat att det var ”the skinny afghan” som attackerat honom samt. När han vaknade upp på sjukhuset, utan att ha varit i kontakt med någon, uppgav han omedelbart namnet på den åtalade mannen till Polisen och påstod att denne var gärningsman.

Bevisningen övertygade tingsrätten

23-åringen nekade till brott. Han uppgav visserligen att han hade träffat målsäganden under det aktuella dygnet, men påstod att han fått höra om händelsen först dagen därpå. Tingsrätten konstaterade dock att han till ett av vittnena uppgett att det var han som knivhuggit vittnet – men att detta skulle ha varit ett skämt.

Vid en sammantagen bedömning ansåg domstolen att 23-åringens lämnade uppgifter inte förtog bevisvärdet av vittnenas uppgifter, målsägandens uppgifter och utpekande samt ett utpekande som gjorts under en fotokonfrontation.

Enligt tingsrätten gick det inte att göra någon annan bedömning än att 23-åringen haft ett direkt uppsåt till att målsäganden skulle dö av de upprepade knivhuggen. Domstolen ansåg också, mot bakgrund av vittnesuppgifterna, att det inte varit fråga om någon beaktansvärd provokation från målsägandens sida eller någon nödvärnssituation. Det fanns inte heller grund för nödvärnsexcess och brottet skulle därför rubriceras som mordförsök. Påföljden för mordförsöket, försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel, stöld och ringa narkotikabrott bestämdes till åtta års fängelse.

Skärper straffet till tio års fängelse

Domen överklagades till hovrätten – som nu skärper straffet till tio års fängelse.

I domen skriver hovrätten att ”försöket att döda (målsäganden) var mycket långt framskridet. Straffvärdet är därför högre än vad tingsrätten har kommit fram till, nämligen tio år”.


Dela sidan:
Skriv ut: