Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Skärpt straff för mordet på 97-årig kvinna – får livstid

Nyheter
Publicerad: 2022-11-11 11:49
Göta hovrätt

Göta hovrätt skärper straffet för den 46-åriga man som dödade en 97-åriga kvinna i Örebro förra året.
Han döms nu till livstid då hovrätten anser att det finns flera försvårande omständigheter ”som sammantaget gör att det finns anledning att se så allvarligt på mordet att påföljden ska bestämmas till ett livstidsstraff”.

Det var natten till den första oktober förra året som hemtjänsten anmälde en 97-årig kvinna som försvunnen från sin bostad i Örebro. Cirka en vecka senare hittades hennes döda kropp i Svartån, och en 46-årig man som haft nära kontakt med kvinnan kom att åtalas för mord samt för att ha förskingrat pengar från 97-åringen.

Tingsrättens ansåg, mot bakgrund av den omfattande bevisning som lagts fram från åklagarsidan, att det var praktiskt uteslutet att 97-åringen dödats av någon annan än den åtalade 46-åringen. Han dömdes därför för mord och två fall av förskingring. Påföljden bestämdes till 18 års fängelse tingsrätten ansåg att de försvårande omständigheterna inte var så påtagliga att livstid var motiverat.

Får livstidsfängelse

Båda parter överklagade domen – och nu dömer Göta hovrätt 46-åringen till livstids fängelse.

I ett pressmeddelande skriver hovrätten att det finns flera försvårande omständigheter ”som sammantaget gör att det finns anledning att se så allvarligt på mordet att påföljden ska bestämmas till ett livstidsstraff”.

– Gärningsmannen har agerat efter en väl genomtänkt brottsplan och han har varit så hänsynslös när han dödade den 97-åriga kvinnan att påföljden ska bestämmas till livstids fängelse, säger rättens ordförande hovrättsrådet Per Christensen i pressmeddelandet.


Dela sidan:
Skriv ut: