Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Skånetrafiken riskerar miljonböter – efter missad upphandling

Nyheter
Publicerad: 2021-11-16 08:02
Foto: Johan Nilsson/TT

Skånetrafiken krävs på sju miljoner i upphandlingsskadeavgift för att ha förlängt ett färdtjänstavtal utan att genomföra en upphandling.
Bolaget hänvisade till coronavirusets utbrott, men Konkurrensverket anser att förfarandet utgjort en otillåten upphandling.
– Att ha framförhållning när man upphandlar är viktigt men det måste göras på ett sätt som är förenligt med regelverket, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

År 2017 genomförde Skånetrafiken en upphandling av avtal om så kallade serviceresor. Avtalen gällde färdtjänstuppdrag som skulle utföras fram till sista januari 2022. I november förra året förlängde dock Skånetrafiken de fyraåriga avtalen med ytterligare ett år – utan att genomföra någon upphandling.

Som skäl för detta angav Skånetrafiken att man beaktat de oförutsedda omständigheter som utbrottet av coronapandemin fört med sig i mars förra året. Förlängningen undertecknades dock först i november och omfattade en avtalsperiod som skulle påbörjas nära två år framåt i tiden. Enligt Konkurrensverket har det därför inte förelegat ”synnerlig brådska”.

– Pandemin och dess konsekvenser är förstås omständigheter som ingen kunde förutse. Att ha framförhållning när man upphandlar är viktigt men det måste göras på ett sätt som är förenligt med regelverket, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Nu har Konkurrensverket gått till förvaltningsrätten och yrkar där att Region Skåne ska betala sju miljoner i böter för den otillåtna direktupphandlingen.


Dela sidan:
Skriv ut: