Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Skandiabanken: Högre skatt på ISK-sparande kan kosta 1000-lappar

Nyheter
Publicerad: 2022-11-16 08:34
Johanna Cerwall, vd Skandiabanken Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

Skandiabanken riktar skarp kritik mot regeringens nya budget som innebär att skatten på ISK-sparande förväntas öka med nästan det tredubbla, i takt med en ökad statslåneränta.
Den som har ett ISK-sparande på 100 000 kronor kan behöva skatta närmare en 1000-lapp under 2023, uppger Skandiabanken.

Skandiabanekkn skriver att när Regeringen nyligen presenterade höstbudgeten saknades införandet av fribelopp för sparande i investeringssparkonto (ISK), vilket aviserades tidigare under valrörelsen. I stället förväntas ISK-skatten höjas från 0,38 procent till 0,98 procent – detta i takt med den förväntade höjningen av statslåneräntan som presenteras den 30 november.  

– Besvikelsen riskerar att bli stor eftersom uppräkningen av statslåneräntan automatiskt ökar skatten. Den årliga skatten blir nu mer än dubbelt så hög jämfört med 2022. Många sparare hade förväntat sig att ett skattefritt ISK-belopp skulle införas. Vi behöver incitament för sparande, det är för lågt hos stora grupper, säger Johanna Cerwall, vd Skandiabanken. 

Kapitalförsäkringar

”Eftersom besked om fribelopp för ISK inte fanns med i budgeten är det även oklart om och hur kapitalförsäkringar kommer att påverkas. De båda sparformerna beskattas idag snarlikt, vilket inte kommer vara fallet om ett fribelopp införs för bara ISK”, skriver Skandiabanken.  

– Vi förutsätter att man likställer kapitalförsäkring med ISK när ett fribelopp väl införs. Men där har vi inte sett några signaler än, säger Johanna Cerwall.  

Skandia har beräknat skattehöjningens faktiska effekt i kronor och ören för olika storlekar på sparkapital.

Foto: Skandiabanken


Dela sidan:
Skriv ut: