Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Skandia investerar 365 miljoner kronor i en vattenobligation

Nyheter
Publicerad: 2020-10-14 07:33
Foto: DJ

Skandia har investerat 365 miljoner kronor i en vattenobligation, en så kallad blå obligation, utfärdad av Nordiska investeringsbanken, NIB.

Skandia har investerat 365 miljoner kronor i en vattenobligation utfärdad av Nordiska investeringsbanken, NIB. Det meddelar Skandia i ett pressmeddelande och konstaterar samtidigt att arbetet med att hitta fler hållbara investeringar är mer prioriterat än någonsin för Skandia.

Ska skydda och bevara vattenmiljöer

Den femåriga obligationen omfattar totalt 1,5 miljarder kronor och ska finansiera investeringar i skydd och bevarande av vattenmiljöer. Det kan till exempel handla om vattenrening eller vattenrelaterade klimatprojekt. Obligationen, av NIB döpt till Nordic–Baltic Blue Bond, har en trippel-A rating av Standard and Poor’s respektive Moody’s.

– Att som pensionär kunna ta ett kvällsdopp och veta att ens pensionspengar bidragit till att man har frisk tång och fiskstim runt fötterna tror jag kommer att kännas väldigt bra, säger Lars-Göran Orrevall, Chef för Skandias kapitalförvaltning.

Skandia uppger vidare att man ”vill hitta investeringar som gör att kunderna kan leva gott i en sund miljö när de blir äldre. Den långa tidshorisonten gör att pensionspengar lämpar sig väl för långsiktiga stabila investeringar i hållbar infrastruktur”.

Fasar ut fossila investeringar

– Investeringen i en blå obligation passar bra i  Skandias klimatfärdplan där vi fasar ut fossila investeringar och gör fler gröna investeringar. Målet är att reducera vårt innehav i fossila bränslen med 75 procent till 2025, säger Lars-Göran Orrevall.

Skandia uppger att minskade investeringar i fossila bränslen frigör många miljarder för investeringar i bolag som sysslar med till exempel förnyelsebar energi, CO2-effektiviserande lösningar, gröna obligationer och hållbar infrastruktur. 


Dela sidan:
Skriv ut: