Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Självförsvar när känd artist slog flickvännen i ansiktet

Nyheter
Publicerad: 2021-10-14 13:46
Stockholms tingsrätt Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD/TT

En känd artist frias från ett misshandelsåtal efter att ha slagit sin flickvän i ansiktet.
Enligt Stockholms tingsrätt har artisten agerat i nödvärn eftersom det var flickvännen som först utdelade sparkar och slag mot honom.

Artisten åtalades tidigare i år, misstänkt för misshandel av sin flickvän i dennes bostad. Enligt gärningsbeskrivningen påstods artisten ha slagit flickvännen i ansiktet med sådan kraft att hon föll till marken.

Artisten har medgett att han utdelade det aktuella slaget, men bestritt ansvar och hävdat att han agerat i nödvärn. Enligt honom har flickvännen först utdelat en spark eller knuff i ryggen på honom för att sedan slå honom hårt i bakhuvudet.
Flickvännen har å andra sidan uppgett att hon inte sparkat eller slagit artisten, utan uttalat sin frustration över att artisten skulle lämna bostaden istället för att fira hennes födelsedag. Hon tryckte också till honom lite på axeln, men inte mer än så.

Berättade inte om telefonsamtalet

Tingsrätten har tagit del av ett telefonsamtal mellan parterna, som skedde dagen efter den aktuella händelsen, där flickvännen pratar om att hon knuffat/slagit den åtalade artisten.

Detta telefonsamtal har flickvännen dock aldrig nämnt i något av polisförhören, vilket försvaret påpekat. Inte ens när hon fått en direkt fråga om det finns ett sådant samtal. Då uppgav hon istället att samtalet ifråga skulle vara fabricerat.

I sin bedömning av de båda parternas versioner skriver tingsrätten att det är ”svårförklarligt” att flickvännen inte berättat om det aktuella samtalet – även om detta kan ha sina förklaringar. Det är däremot, enligt domstolen, ”svårförklarligt att hon inte i det sista förhöret på direkt fråga om det finns ett sådant samtal berättar om detta istället för att påstå att det är fabricerat”. Det är först efter att hon fått hela samtalet uppspelat som hon kommenterar det som hon säger i samtalet.

Agerade i självförsvar

Detta, i kombination med ett närståendevittne som vittnat till artistens fördel, gör att domstolen anser att artistens version av händelseförloppet ska ligga till grund för prövningen av åtalet.

Enligt hans version har han först sparkats/knuffats i ryggen för att därefter motta ett hårt slag i bakhuvudet, vilket innebär att han befunnit sig i en nödvärnssituation. I detta skede har det, enligt domstolen, ”inte funnits så många handlingsalternativ” för artisten eftersom angreppet skett hastigt.

Att i det läget försvara sig med ett slag mot ansiktet anser tingsrätten inte vara uppenbart oförsvarligt. Han frikänns därför från misshandelsåtalet.


Dela sidan:
Skriv ut: