Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Sex års fängelse för 24 år gammal våldtäkt – mannen hittades efter sökningar i DNA-register

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2019-05-21 13:30
Brottsplatsen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborgs tingsrätt dömde idag en man till 6 års fängelse för grov våldtäkt i det så kallade ”Billdalfallet”. Våldtäkten skedde för 24 år sedan och den tilltalade mannen, som förnekar gärningen, hittades efter ett antal sökningar i olika DNA-register.

 

Flickan, som var 8 år gammal vid gärningen, blev överfallen och utdragen i skogen när hon kom cyklandes på väg hem från skolan.

Där blev hon sedan misshandlad och utsatt för en grov våldtäkt.

Släktsök ledde till den misstänkte
Fallet löstes genom en lagändring som ägde rum den 1 januari 2019 som gjorde att man kan göra andra sökningar i register för DNA-profiler, så kallade ”familjesökningar”.

Vid en sådan sökning fick man träff på över 20 personer och en av dem var den tilltalade.

När polisen kontaktade den tilltalade och förklarade att de ville att han skulle lämna DNA-prov för att kunna utesluta honom från fallet ville han inte lämna ett prov.

Åklagaren beslutade då om husrannsakan och polisen gick in i den tilltalades hem men han var inte hemma, utan hade gjort sig helt oanträffbar. 

Reaktionen i kombination med träffarna blev avgörande
Det har gjorts två olika DNA analyser vid två olika tillfällen och båda gav så kallad Grad +4, vilket är den starkaste värdering Nationellt forensiskt centrum har och resultatet talade extremt starkt för att sperman kom från den tilltalade.

Tingsrätten anser att det inte finns någon anledning att ifrågasätta analysen samt att inget talar mot att den tilltalade är gärningsmannen.

Tvärtom, konstaterar tingsrätten, hade mannen en viss anknytning till platsen då han ibland bodde i sin pappas sommarstuga som låg belägen i närheten.

Dessutom var hans reaktion när han kontaktades av polisen och ombads att lämna DNA-prov ”så anmärkningsvärd att även detta talar för att han har något att dölja”.

Döms för grov våldtäkt
Tingsrätten slår därför fast att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen har begått gärningen mot den då 8-åriga flickan.

Tingsrätten konstaterar att den grova våldtäkt som den tilltalade begått mot målsäganden har varit ett hänsynslöst och rått övergrepp på ett försvarslöst barn som bara var 8 år gammalt.

Brottet har ödelagt hela målsägandens liv och slog sönder hennes grundtrygghet och innefattade även ett våld som gjorde att målsäganden fick allvarliga skador.

Tingsrätten anser att straffvärdet för gärningen är 8 års fängelse, men eftersom rätten har att beakta om en i förhållande till brottets art ovanligt lång tid förflutit sedan gärningen reducerar tingsrätten straffet till sex års fängelse.


Dela sidan:
Skriv ut:

Taggar:

William Eriksson
william.eriksson@blendow.se