Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Segregationen ökar trots omfattande insatser – statens insatser i utsatta områden granskas

Nyheter
Publicerad: 2019-05-20 07:22
Foto: Johan Nilsson/TT

Den ekonomiska och sociala segregationen ökar i Sverige trots långvariga och omfattande statliga insatser. Nu inleder Riksrevisionen en granskning över hur väl statens insatser för att motverka och förebygga problem i socialt utsatta områden fungerar. Fokus för granskningen kommer vara på satsningar inom polis, skola och socialtjänst. Det rapporterar Riksrevisionen.

 

 

– Detta är ett område med många aktörer på olika nivåer. Att med statliga insatser underlätta kommunernas arbete med sociala problem är därför en komplex uppgift. Förhoppningen är att vi ska bidra till ökade framtida möjligheter för staten att göra rätt sak vid rätt tillfälle, säger riksrevisor Helena Lindberg. 

Segregationen ökar
Enligt Riksrevisionen har staten under en lång tid genomfört en rad olika satsningar för att förebygga och motverka problem i socialt utsatta områden. 

Insatserna har exempel handlat om att bekämpa brottslighet, motverka långtidsarbetslöshet, förbättra skolorna och minska boendesegregationen, samt stödja civilsamhället och utföra demokratiarbetet.

Men trots omfattande insatser har den ekonomiska och sociala segregationen i Sverige ökat och fortsätter att öka.

Fokus på polis, skola och socialtjänst
Enligt Riksrevisionen kommer den nya granskningen att undersöka om statens insatser riktade mot socialt utsatta områden hjälper kommunerna att motverka orsakerna till och konsekvenser av segregation.

Fokus i granskningen kommer framför allt att vara på satsningar inom polisen, skolan och socialtjänsten. 

Syftet med granskningen är att undersöka hur insatserna fungerar och genomförs i det lokala sammanhanget. Bland annat ska granskningen svara på frågan om statens insatser skapar goda förutsättningar för aktörer på plats i de aktuella områdena att motverka sociala problem.

Resultatet av granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i mars 2020.


Dela sidan:
Skriv ut:

Taggar:

Paulina Stén
paulina.sten@blendow.se