Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Sedelförfalskare döms i hovrätten – skrevs ut med skrivare

Nyheter
Publicerad: 2021-04-23 10:20
Foto: Anders Wiklund/TT

Sju personer döms till fängelse för penningförfalskning, försök till grov penningförfalskning samt bedrägerier. Efter att personal i Grebbestad upptäckt ett köp med en falsk femhundrakronorssedel påträffades såväl skrivare, skrivarpapper, patroner som utskrivna sedlar i en bil och senare även i en lägenhet i Munkedal.

Åtta personer åtalades för att ha förfalskat åtminstone 73 femhundrakronorssedlar mellan april och juli 2020. Enligt åklagaren hade de förfalskade sedlarna därefter prånglats ut vid flera bedrägerier och till olika butiker.

De tilltalade hade även försökt tillverka fler femhundralappar alternativt förberett förfalskning av sådana med särskild utrustning, menade åklagaren. Utrustning såsom skrivare, särskilt skrivarpapper, patroner samt mallar för att printa sedlarna.

Hittade A4-ark med sedeltryck

Penningsförfalskningsbrottet i brottsbalken kap 14 § 6 syftar till bedrägerier genom att man genom växling lurar till sig äkta pengar och att det vid bedrägerierna sker ”brukande av det förfalskade”, så kallad utprångling. Uddevalla tingsrätten framhöll samtidigt att penningförfalskningen är fullbordad så snart förfalskningsåtgärden har fullbordats, det vill säga när sedeln tillverkats eller färdigställts.

Utredningen hade inletts genom att polisen kallats till Tanumsvägen i Grebbestad då personal hade upptäckt att köp hade skett med en falsk femhundrakronorssedel ett par timmar tidigare. Husrannsakan i en misstänkt bil gjordes och ett par dagar senare även i en lägenhet i Munkedal.

I lägenheten i Munkedal hade polisen hittat bland annat ett tiotal A4-ark med vardera fram- och baksidor av 500-sedlar samt fingeravtryck från de tilltalade på objekt som vidare att försök eller förberedelse till penningförfalskning hade ägt rum. Även videofilmer av sedeltryck, sedelavbilder från mobiltelefoner hittades. Därtill hade fingeravtryck säkrats på och i den skrivare som flyttades till grannlägenheten.

Hovrätten: Passerat förberedelsestadiet

Fem av de åtta åtalade dömdes bland annat för penningförfalskning, förberedelse till penningförfalskning, grovt brott, förberedelse till grovt bedrägeri samt bedrägeri. Påföljderna bestämdes från skyddstillsyn med samhällstjänst till fängelse och utvisning i ett fall. Flera av dem dömda ålades även betala skadestånd till de bedrägeridrabbade butikerna.

Hovrätten för Västra Sverige gör en något annorlunda bedömning.

Till skillnad från underinstansen anser hovrätten att penningförfalskningen har passerat förberedelsestadiet beträffande 314 tillverkade sedeltryck. Samtliga fem döms därför i stället för förberedelsebrott till försök till grov penningförfalskning.

I övrigt gör hovrätten i stort sett samma bedömning som tingsrätten i fråga om skuld och skadestånd. Utvisningsbeslutet mot den 25-årige mannen fastställs. Två ledamöter var skiljaktiga och ansåg att tre av de tilltalade skulle dömas för ytterligare bedrägerier och bedrägeriförsök samt brukande av falska pengar. (Blendow Lexnova)

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
sedelförfalskare

Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se