Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

SEB: Svenska hushållens förmögenhet rasar med 1000 miljarder kronor

Nyheter
Publicerad: 2022-09-06 08:43
Familj på promenad bland höstlöv. Foto: Fredrik Sandberg/TT

De svenska hushållens brutto- och nettoförmögenheter minskade under andra kvartalet 2022. det uppger SEB som skriver att det är första gången under Sparbarometerns historia som förmögenheten sjunker med över 1 000 miljarder kronor.

Hushållens nettoförmögenhet minskade under det andra kvartalet med 1 238 miljarder kronor (-5,4 procent) och uppgick vid utgången av kvartalet till 21 722 miljarder kronor. Värdet på hushållens bruttoförmögenhet sjönk med 1 167 miljarder kronor till 26 891 miljarder kronor (-4,2 procent). Det visar SEB:s Sparbarometer för andra kvartalet 2022.

Den största orsaken till nedgången var kraftigt minskade aktietillgångar (-11,9 procent). Hushållens nysparande uppgick till 204 miljarder kronor, vilket innebär att hushållen sparat nästan 610 miljarder kronor de senaste 12 månaderna.

– En närmast perfekt storm svepte in över hushållen under det andra kvartalet. Kraftiga börsfall, svalare bostadsmarknad och stigande bolåneräntor fick hushållens förmögenhet att falla med drygt 1 200 miljarder kronor. Det är en nedgång som kan likställas med att nästan en fjärdedel av den svenska ekonomin skulle försvinna på ett kvartal, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández. 

Skulderna ökar med 1,4 procent

Under det andra kvartalet ökade hushållens skulder med 671 miljarder kronor (+1,4 procent). Det är en något snabbare ökningstakt än föregående kvartal (+1,3 procent), och samma nivå som den genomsnittliga ökningstakten de tio senaste åren (+1,4 procent). På årsbasis sjönk ökningstakten jämfört med föregående kvartal från 6,8 procent till 6,3 procent, skriver SEB.

Bostadslånen ökar

Bostadslånen ökade med 1,5 procent samtidigt som konsumtionslånen ökade med 2,5 procent. Övriga lån ökade med 0,6 procent och studielånen ökade med 0,2 procent. Bostadslånen står för nästan 80 procent av hushållens samlade skulder.

– Under andra kvartalet höjde Riksbanken styrräntan över nollstrecket för första gången på nästan åtta år. Sen dess har ytterligare en höjning genomförts och det mesta pekar mot att styrräntan vid årets slut kommer ligga runt 2 procent. Det är en drastisk förändring jämfört med första kvartalet, vilket i kombination med de höga elpriserna talar för att vi närmar oss en tid med betydligt lugnare skuldökningstakt framåt, säger Américo Fernández.


Dela sidan:
Skriv ut: