Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

SEB: Återtåget inleds under kommande kvartal

Nyheter
Publicerad: 2020-05-19 08:52
Foto: Janerik Henriksson / TT

SEB:s prognos är en kort, men djup, recession i år, som följs av en kraftig återhämtning nästa år. Återtåget för ekonomin inleds redan under kommande kvartal.

SEB skriver att det inte råder någon tvivel om att de ekonomiska skadorna efter covid-19 kommer att ta tid att reparera.

”Frågan som investerare ställer sig är i vilken takt som ekonomierna kan återstartas och återgå till någon slags normalitet. Vår prognos är en kort, men djup, recession i år, som följs av en kraftig återhämtning nästa år”.

– Det kommer förvisso att dröja flera år innan ekonomin är tillbaka till gamla tillväxttrender, men vi räknar ändå med att återtåget inleds under kommande kvartal. Fortsatt låga räntor och utsikter till flera år av återhämtningsdriven tillväxt talar för att högre värderingar kan accepteras framöver. Vi ser i dagsläget eventuella börsnedgångar som sannolika köptillfällen, säger Johan Hagbarth, Placeringsstrateg, Private Banking.

Börsbolagen

I bankens Investment outlook för maj skriver SEB att vinstprognoserna för börsbolagen har justerats ned rejält vid det här laget.

”På global basis räknar man nu med att vinsterna blir 20 procent lägre än föregående år, vilket är en rejäl scenförändring jämfört med bara för några månader sedan då vinstprognosen var plus 10 procent”.

Företagsobligationerna

Vidare skriver banken att nedjusterade vinstprognoser och börser som återhämtat halva börsfallet gör att värderingen av vinsterna på 12 månaders framåtblickande prognos i skrivande stund är något högre än i början av året.

SEB skriver även att kreditobligationer föll kraftigt i mars då marknaden började prisa in ökad risk för konkurser på bred front.

”Företagsobligationer har dock börjat återta mark då amerikanska centralbanken har aviserat program för köp av företagskrediter, övriga centralbanker väntas följa efter. Den kraftiga policyresponsen har haft synbara positiva effekter på risktillgångar överlag”.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.