Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

SEB: Återhämtningen i boprisförväntningarna stannar av

Nyheter
Publicerad: 2023-03-13 07:26
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT /

Återhämtningen i hushållens boprisförväntningar stannar av den här månaden. Det visar SEB:s boprisindikator som minskar med 1 enhet i mars, från minus 8 till minus 9. På regional nivå ligger indikatorn mellan minus 1 och minus 19 enheter.

Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger den här månaden på 31 procent, vilket är en minskning med 2 enheter jämfört med förra månaden. Andelen hushåll som tror på sjunkande priser minskar samtidigt med 1 enhet till 40 procent. Andelen som tror på oförändrade priser ökar med 3 enheter till 22 procent.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i denna mätning på minus 9, vilket är en minskning med 1 enhet från förra månaden. 

– I ljuset av Riksbankens senaste räntehöjning och tydliga signaler om att fler höjningar står för dörren är det ganska väntat att återhämtningen i hushållens boprisförväntningar stannar av den här månaden. Bostadsmarknaden har överraskat tidigare men i nuläget talar det mesta för att återhämtningen kommer dröja ett tag, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

Förväntan på Riksbanken

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens styrränta om ett år svarar de i genomsnitt att styrräntan kommer att ligga på 3,76 procent. Det är en ökning med 0,68 procentenheter från föregående månad. 

– Hushållens ränteförväntningar är nu på den högsta nivån sedan hösten 2008. Det är en räntebild som återspeglar Riksbankens signaler om fler höjningar av styrräntan framöver, vilket kommer att pressa upp bolåneräntorna ytterligare under det närmaste halvåret. Många hushåll har rörliga bolåneräntor, vilket innebär att kommande höjningar väntas få ett ganska stort privatekonomiskt genomslag, säger Américo Fernández.

Hushållen binder räntan

Av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina bolån svarar 11 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är en ökning med 3 enheter jämfört med förra månaden. Andelen som säger att de idag endast har rörlig ränta ökar med 2 enheter till 24 procent medan andelen som har bunden ränta minskar med 1 enhet till 29 procent. Andelen som har en kombination av bunden och rörlig ränta ökar med 1 enhet till 18 procent.

Det skiljer mellan regionerna

Boprisindikatorn sjunker i majoriteten av regionerna den här månaden. I Östra Götaland sjunker indikatorn från minus 13 till minus 19. I Svealand utom Stockholm sjunker indikatorn från minus 8 till minus 13 och i Norrland sjunker den från 0 till minus 12. I Stockholm sjunker indikatorn från plus 1 till minus 1. I Västra Götaland ligger indikatorn oförändrad på minus 7 medan den i Skåne stiger från minus 28 till minus 19.

Om undersökningen

Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning bygger på cirka 1 000 webbintervjuer inom ramen för en onlinepanel. Undersökningen genomfördes under perioden 28 februari till 7 mars. Fram till och med december 2019 genomfördes Boprisindikatorn med hjälp av telefonintervjuer.


Dela sidan:
Skriv ut: