Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

SD vill se ”assisterande poliser” som utbildas via snabbspår

Nyheter
Publicerad: 2020-09-16 09:35
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

I syfte att få ut fler poliser i yttre tjänst föreslår SD att det införs en ny typ av poliser som utbildats genom ett snabbspår.
Det handlar om personer med erfarenhet från exempelvis försvaret eller väktaryrken som föreslås bli ”assisterande poliser” med rätt att bära vapen, det rapporterar Ekot.

Förra veckan kom rapporter om att antalet poliser i yttre tjänst har minskat sedan 2015. Detta vill Sverigedemokraterna alltså ändra på genom att utreda ett snabbspår på polisutbildningen för personer med viss erfarenhet av liknande yrken.

– Vi behöver se över alternativa möjligheter, och då tycker vi att man ska utreda ett slags snabbspår för människor som har arbetat som till exempel ordningsvakter eller haft vissa befogenheter inom Försvarsmakten, som då skulle kunna få tjänst som en sorts assisterande poliser, säger Henrik Vinge, gruppledare för Sverigedemokraterna, till Ekot.

Ska bära vapen och upprätthålla ordning

Enligt Henrik Vinge är tanken att de assisterande poliserna ska få bära vapen och framförallt arbeta med upprätthållande av ordning och ingripandeverksamhet. Hur kort utbildningen ska vara har partiet inget svar på i dagsläget, men ”tanken är att arbetsuppgifterna ska spegla den utbildning de får”.

På frågan om det finns någon risk att de ”assisterande poliserna” uppfattas som ett ”B-lag” säger Henrik Vinge att:

– Det finns sådana faktorer som man behöver beakta, och det ska man också göra när man utreder det här. Men läget är ju just nu så akut att prioriteringen som vi gör, det måste vara att stoppa våldet och att upprätthålla lag och ordning.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.